От маслени бои до стъклопис: Есенна палитра в Русе

0
100 есенни вдъхновения в новата изложба на русенски творци
100 есенни вдъхновения в новата изложба на русенски творци

100 есенни вдъхновения в новата изложба на русенски творци

В малката зала на улица "Борисова" 6 в град Русе тази вечер в 18:00 часа се открива изложба, посветена на есента. Експозицията е организирана от Дружеството на русенските художници и представя около 100 творби на 20 местни автори.

Посетителите ще имат възможност да се насладят на разнообразие от техники, включително маслени бои, акрил, акварел, смесена техника и стъклопис. Сред изявените творци, чиито произведения са част от изложбата, са Виолета Лалева, Николай Колев, Снежана Борисова, Ценка Петрова, Венко Венков, Ралица Кирилова, Димитър Димитров, Веселка Дойчинова, Мариана Соколова, Мартин Петков, Румен Николов и Цветанка Велкова.

Особен интерес представляват картините върху стъкло на Ценка Петрова, която се занимава с този специфичен вид изобразително изкуство от десетилетие. Въпреки че е започнала кариерата си с акварел и е експериментирала с различни техники, в момента тя се фокусира предимно върху създаването на витражи.

Относно техниката на рисуване върху стъкло, Петрова сподели пред камерата на Русе Медиа: "Технологията е специфична, не е лесно изкуство, работи се доста дълго, тъй като има технологично време между отделните етапи при рисуване. Работи се бавно и много внимателно. Малко прилича на акварела. Работи се само с един слой, не може да се допуска грешка – от контура до последния краен етап."

Творбите на Ценка Петрова се отличават с разнообразие от теми. Тя черпи вдъхновение от детския свят, създавайки картини, специално предназначени за най-малките. Друга основна тема в нейното творчество е музиката, като особено място заема оперното пеене. В нейните произведения често се преплитат мотиви от класическата музика, джаза и рока, както и изображения на различни музикални инструменти.

Освен музикалната тематика, Петрова развива и темата за полета в своите картини, като често я съчетава с музикални елементи, създавайки уникални и вдъхновяващи композиции.

Изложбата "Есен" ще бъде достъпна за посещение до 3 октомври 2024 година, предоставяйки на любителите на изкуството възможност да се насладят на богатството от техники и теми, представени от талантливите русенски художници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари