Освободиха сина на кмета на Минерални бани срещу 5 000 лева гаранция

0
Апелативен съд - Пловдив отмени "домашния арест" на сина на кмета на Минерални бани
Апелативен съд - Пловдив отмени "домашния арест" на сина на кмета на Минерални бани Снимка: БТА

Апелативен съд - Пловдив отмени "домашния арест" на сина на кмета на Минерални бани

Апелативният съд в Пловдив взе решение да отхвърли протеста на Софийска градска прокуратура, с който се искаше налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на А. А., син на кмета на Минерални бани. Съдът измени наложената от Хасковския окръжен съд мярка "домашен арест" в парична гаранция от 5000 лева.

Обвинения за участие в организирана престъпна група

На 20 септември 2024 година Софийска градска прокуратура привлече А. А. като обвиняем за участие в организирана престъпна група. Според постановлението, групата е структурирано трайно сдружение на повече от три лица, създадено с користна цел, за извършване на съгласувани престъпления в страната, засягащи различни обществени отношения.

Злоупотреба със средства от Европейския съюз

А. А. е обвинен и в престъпление, свързано с получаване на средства, предоставени от Европейския съюз на българската държава. Тези средства, в размер на 391 160 лева, са били разпределяни от Държавен фонд "Земеделие". Обвинението твърди, че А. А. е представил неверни сведения за получаването им.

Съдебната преценка

Апелативните съдии потвърдиха решението на първоинстанционния съд, че съществува обосновано подозрение за съпричастност на А. А. към вменените му престъпления. Въпреки това, съдът не прие аргументите на прокуратурата за реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление.

Фактори, повлияли на решението

Съдът взе предвид няколко фактора при вземането на решението:

  1. А. А. е с установена самоличност, семейно и трудово ангажиран.
  2. Въпреки честите пътувания в чужбина, включително до Турция, това се дължи на поддържането на роднински и приятелски връзки.
  3. А. А. е с чисто съдебно минало и няма данни за предходни криминални прояви.
  4. Голяма част от инкриминираната дейност датира от периода 2013-2015 година, за който вече са събрани значителни доказателства.
  5. Ролята на А. А. в организираната престъпна група, където водеща фигура е баща му М. И., остава неясна за периода от началото на 2013 година до 20 септември 2024 година.

Окончателно решение

Апелативният съд постанови, че налагането на мярка "домашен арест" е прекомерно, като се има предвид, че А. А. е семеен с три деца и трябва да осигурява прехраната на семейството си чрез труда си. Поради това съдът определи мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева, която се счита за достатъчна за обезпечаване на целите на мерките за неотклонение.

Определението на Апелативния съд - Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари