Съдът в Кюстендил смекчи мярката на обвиняема в заплаха и незаконно притежание на оръжие

0
Липсата на криминално минало и семейните задължения повлияха на решението
Липсата на криминално минало и семейните задължения повлияха на решението

Липсата на криминално минало и семейните задължения повлияха на решението

Окръжният съд в Кюстендил постанови промяна в мярката за неотклонение на жена, обвинена в заплаха срещу бившия си съпруг и незаконно притежание на оръжие. Съдът отмени решението на Районния съд в Дупница за "Задържане под стража" и определи нова мярка - "Парична гаранция" в размер на 5000 лева.

По време на заседанието представителят на Окръжната прокуратура настоя за мярка "Домашен арест", докато защитата пледира за по-леки мерки като "Подписка" или "Парична гаранция".

Съдебният състав на Окръжния съд в Кюстендил се съгласи с оценката на Районния съд в Дупница, че наличните доказателства не са достатъчни, за да се направи обосновано предположение за извършване на престъпление по член 144, алинея 3, точка 3 от Наказателния кодекс, касаещо заплахата срещу бившия съпруг. Въпреки това, съдът прецени, че има вероятност обвиняемата Д. Н. да е извършила престъпление по член 339, алинея 1, свързано с незаконно притежание на оръжие.

Съдът не установи реална опасност обвиняемата да се укрие, вземайки предвид нейната трудова и семейна ангажираност, както и наличието на постоянен адрес. След внимателен анализ на събраните доказателства, съдът заключи, че първоначално наложената мярка "Задържане под стража" е прекалено тежка.

В мотивите си съдебният състав отбеляза, че Д. Н. няма предишни осъждания, отговаря за отглеждането на две малолетни деца, следва във висше учебно заведение и има положителна характеристика. Поради тези причини съдът определи, че задържането под стража би представлявало неоправдана репресия.

Решението на Окръжния съд в Кюстендил за налагане на мярка "Парична гаранция" на Д. Н. е окончателно и не подлежи на обжалване.

Важно е да се отбележи, че съгласно член 16 от Наказателно-процесуалния кодекс, обвиняемият се счита за невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари