Кметът на Минерални бани остава под домашен арест

0
Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката
Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката

Пловдивският апелативен съд взе решение да остави в сила мярката за неотклонение "домашен арест" спрямо кмета на община Минерални бани М. И. и общинския служител Б. И. Това стана ясно след проведено съдебно заседание в четвъртък, 10 октомври 2024 година.

Съдът постанови, че двамата обвиняеми ще продължат да бъдат под домашен арест със средство за електронно наблюдение. Същевременно, делото срещу третия обвиняем, А. А., бе отложено за 15 октомври 2024 година поради отсъствие на неговия адвокат по здравословни причини.

Според постановление на Софийска градска прокуратура от 20 септември 2024 година, М. И. и Б. И. са обвинени в участие в организирана престъпна група. Прокуратурата твърди, че групата е била структурирано и трайно сдружение на повече от три лица, целящо да извършва координирани престъпления на територията на страната, засягащи различни обществени отношения. Посочва се, че групата е била създадена с користна цел.

Кметът М. И. е обвинен допълнително в две отделни престъпления, свързани с получаване на средства от Европейския съюз, разпределяни чрез Държавен фонд "Земеделие". Според обвинението, той е представил неверни сведения, за да получи суми в размер на по 391 160 лева.

Съдебният състав на Апелативния съд в Пловдив, включващ съдиите Галина Арнаудова и Меденка Недкова, потвърди решението на Окръжния съд в Хасково, като прецени, че има достатъчно основания да се предполага съпричастност на М. И. и Б. И. към престъпленията, в които са обвинени. Мнозинството от съдиите счита, че мярката "домашен арест" ще бъде достатъчна за постигане на целите на мерките за неотклонение.

Интересен момент в делото е особеното мнение на съдията-докладчик Михаела Буюклиева, която смята, че по-подходящата мярка за двамата обвиняеми би била "задържане под стража".

Като допълнителна мярка, съдът наложи на обвиняемите забрана да напускат територията на Република България.

Важно е да се отбележи, че това съдебно решение е окончателно и не подлежи на обжалване.

В съответствие с член 16 от Наказателно-процесуалния кодекс, следва да се подчертае, че обвиняемите се считат за невинни до приключване на наказателното производство с влязла в сила присъда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари