ООН изпраща хранителна помощ за един милион души в Ливан

0
Бомбардировките в Ливан утежняват уязвимостта на населението
Бомбардировките в Ливан утежняват уязвимостта на населението Снимка: БГНЕС

Бомбардировките в Ливан утежняват уязвимостта на населението

Ескалацията на конфликта през уикенда постави остро необходимостта от незабавна хуманитарна помощ, съобщиха от Световната продоволствена програма (WFP), базирана в Рим. Агенцията обяви, че вече предоставя хранителни помощи, включително готови за консумация продукти, хляб, топли ястия и пакети с храна на хората, настанени в различни временни убежища в Ливан.

Междувременно Израел обяви, че извършва нови въздушни удари по десетки обекти на „Хизбула“ в Ливан, след като по-рано уби лидера на организацията Хасан Насрала в рамките на бомбардировка, извършена в близост до Бейрут. Това нападение бележи значително увеличение на напрежението в конфликта между Израел и „Хизбула“, който продължава почти година. Насилието се засили след като палестинската групировка „Хамас“, съюзник на „Хизбула“, атакува Израел на 7 октомври 2023 г.

Световната продоволствена програма алармира, че новите бомбардировки в Ливан задълбочават кризата в страната, която вече е тежко засегната от множество икономически и политически проблеми. „Бомбардировките увеличават уязвимостта на населението, което вече страда от натрупани кризи“, коментират от WFP.

„Само за няколко дни успяхме да доставим хуманитарна помощ на хиляди новоразселени лица,“ заяви Матю Холингуърт, директор на агенцията за Ливан. Той добави, че ако ситуацията продължи да се влошава, организацията ще разшири обхвата на помощта, за да обгрижи до един милион души, предоставяйки както парични, така и хранителни ресурси. Холингуърт отправи призив към международната общност да осигури финансиране в размер на 105 милиона долара до края на годината, за да може WFP да продължи операциите си.

Ливан е изправен пред критичен момент и не може да понесе още една война,“ предупреди регионалният директор на WFP Корин Флайшър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари