Израел потвърди първа военна жертва в Ливан

0
Ливанската армия съобщава за ранен войник при атака с израелски дрон
Ливанската армия съобщава за ранен войник при атака с израелски дрон Снимка: БТА / АР

Ливанската армия съобщава за ранен войник при атака с израелски дрон

Израелските отбранителни сили съобщиха днес за първата жертва сред военнослужещите си в Ливан, откакто започна сухопътната операция преди два дни. Двадесет и две годишен командос загуби живота си по време на сражение на ливанска територия.

В официално изявление Израелските сили за отбрана потвърдиха: "Капитан Ейтан Ицхак Остер, на 22 години, падна в бой в Ливан."

Междувременно, ливанската армия съобщи за ранен военнослужещ при атака с израелски дрон в Южен Ливан. Инцидентът е станал, докато подразделение се е опитвало да разчисти пътя Марджаюн - Хасбая, блокиран от разрушения след предишни бомбардировки. Информацията бе публикувана от ливанската армия в социалната платформа "Екс".

Това не е първият подобен инцидент в региона. Преди два дни бе съобщено за смъртта на ливански военнослужещ при израелски удар.

Ескалацията на напрежението продължава, като ливанската армия докладва за първо пресичане на "синята линия" от страна на израелските сухопътни войски. Според информацията, израелски части са навлезли на 400 метра навътре в ливанска територия в района на село Ярун, след което са се изтеглили.

"Синята линия" е демаркационна граница между Израел и Ливан, очертана от Организацията на обединените нации през 2000 година. Тя служи като временна граница между двете държави, които все още не са постигнали окончателно споразумение за пограничните си територии.

Часове преди това, ливанското шиитско движение "Хизбула" съобщи за първи директен сблъсък с израелската армия. Израелските сили потвърдиха, че за първи път в операциите им в Южен Ливан се е стигнало до близък бой.

Важно е да се отбележи, че според резолюция на ООН от 2006 година, израелските войски трябва да бъдат разположени зад "синята линия".

Ситуацията в региона остава изключително напрегната, като международната общност следи развитието на събитията с повишено внимание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари