Жозеп Борел: Намираме се на ръба на пълномащабна война

0
Върховният представител на ЕС призовава за незабавно прекратяване на огъня по "Синята линия"
Върховният представител на ЕС призовава за незабавно прекратяване на огъня по "Синята линия" Снимка: АП / БТА / Архив

Върховният представител на ЕС призовава за незабавно прекратяване на огъня по "Синята линия"

Европейският външнополитически шеф алармира за опасност от мащабен конфликт в Близкия изток.

Жозеп Борел, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, изрази сериозна загриженост относно ескалацията на напрежението между Израел и ливанската организация "Хизбула". Предупреждението дойде в навечерието на ключова седмица в Организацията на обединените нации, когато световните лидери се събират за годишното Общо събрание в Ню Йорк.

"Мога да кажа, че сме почти на ръба на пълномащабна война", заяви Борел по време на срещата на страните от Групата на седемте (Г7) в американския мегаполис, предаде АФП. Тази оценка идва на фона на засилващите се сблъсъци по така наречената "Синя линия" - демаркационната зона между Северен Израел и Южен Ливан, установена от ООН през 2000 година.

Ситуацията в региона е особено напрегната след интензивните израелски въздушни удари, които според ливанските власти са отнели живота на над 500 души в страната, включително 35 деца. Това е най-смъртоносният ден за Ливан от началото на конфликта преди близо година, който се развива паралелно с войната в ивицата Газа.

Борел призова за незабавно прекратяване на огъня по "Синята линия", изразявайки дълбока загриженост за цивилното население в региона. "Сега е моментът да се направи нещо. Всеки трябва да направи всичко по силите си, за да спре това", подчерта той, признавайки неефективността на досегашните дипломатически усилия за прекратяване на конфликта в Газа.

Европейският дипломат осъди факта, че цивилните граждани "плащат непоносима, неприемлива цена", както в Ливан, така и в ивицата Газа, която е опустошена от почти едногодишната война.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Мухахахахаха
    Бесарабският неграмотен куросмук мартинчо пак обърка опорките - статията е за ИЗсраел - Ливан бе,лайнояд малоумен,за нашмърканата киевска маймуна и как яде бой до посиране има други статии мухахахахахахахаха
  • 1
    3
    Ф16
    Нека войната продължава,да се изтрепят всички хохълски алкаши,чували имаме...Слагаме попкорна и гледаме как ще сготвят куросмук зеленски хахаха
  • 0
    2
    24
    Атлантиците на сапун!!!
  • -2
    1
    Ф16
    Нека войната продължава,да се изтрепят всички руски алкаши,чували имаме...Слагаме попкорна и гледаме как ще сготвят Путята...
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари