Славчо Велков: Войната в Близкия изток се разширява

0
Експертът предупреди за потенциални бежански вълни към Европа
Експертът предупреди за потенциални бежански вълни към Европа Снимка: Bulgaria ON AIR

Експертът предупреди за потенциални бежански вълни към Европа

Международната обстановка в Близкия изток се намира на ръба на сериозна криза, която крие потенциал за разрастване на конфликта и може да доведе до значителни последици за глобалната сигурност. Ситуацията се усложнява допълнително от вероятността за нова сухопътна операция на Израел в Южен Ливан.

Експертът по международна сигурност Славчо Велков коментира текущата ситуация в региона пред телевизия Bulgaria ON AIR. Според него, рискът от ескалация на конфликта е реален и нараства с всеки изминал ден.

"Разбира се, че има риск. Към момента започва заседанието на Съвета за сигурност на Израел под ръководството на Нетаняху, на което заседание вероятно ще се даде зелена светлина за сухопътна операция в Южен Ливан", заяви Велков.

Той подчерта, че Израел вече е предприел стъпки за укрепване на военното си присъствие в региона, включително предислоциране на значителни резерви към границата с Ливан и формиране на допълнителни военни сили.

Велков обърна внимание и на факта, че конфликтът вече е навлязъл в нова фаза: "Третата война в Близкия изток на практика започна с психологичната и високотехнологична атака чрез взривовете с пейджърите, които ООН официално обяви за военни престъпления".

Експертът направи важно разграничение между "Хизбула" и "Хамас", подчертавайки, че "Хизбула" е шиитска военно-политическа сила с огромен боен опит и сериозни военни ресурси, за разлика от палестинската сунитска организация "Хамас".

Велков отбеляза и международната подкрепа, която Ливан получава от страни като Китай и Франция. Той спомена и изявлението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който сравни израелския премиер Бенямин Нетаняху с Хитлер, призовавайки той да бъде спрян.

"Намираме се в изключително сериозен казус", заключи Велков, предупреждавайки, че евентуална сухопътна операция на Израел срещу Ливан може да доведе до мащабна криза и край на политическите усилия за спиране на конфликта.

Експертът изрази загриженост, че военните действия в региона вече предизвикват бежански потоци, които могат да засегнат не само Близкия изток, но и Европа, включително и България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари