Обявиха бедствено положение в община Павликени

0
Жителите на три села страдат от безводие
Жителите на три села страдат от безводие

Жителите на три села страдат от безводие

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов обяви бедствено положение за неопределено време на територията на селата Димча, Сломер и Лесичери.

Решението беше взето по време на днешното заседание на Общинския щаб по проблемите с водоснабдяването, след като проблемите с водата в тези населени места продължават да се задълбочават. Недостигът на питейна вода в селата се е превърнал в сериозна заплаха за нормалния живот на жителите и тяхната ежедневна дейност, отбелязва кметът в официално съобщение, публикувано на неговата страница във Фейсбук.

В своя заповед инж. Манолов разпорежда физическите и юридическите лица, както и едноличните търговци, да предоставят помощ в съответствие със Закона за защита при бедствия. В същото време всички държавни органи и институции са задължени да оказват пълно съдействие на Общината и Общинския щаб за изпълнението на Плана за защита при бедствия. Ако се наложи, допълнителни сили и ресурси ще бъдат мобилизирани за провеждане на неотложни аварийни дейности.

За ръководител на операциите по справяне с последствията от обявеното бедствено положение кметът назначи главния експерт от Община Павликени - Силвия Дечева. Тя ще координира усилията на кметовете и кметските наместници на засегнатите села, както и сътрудничеството със служителите на ВиК „Йовковци“ - Велико Търново. В тяхната задача влиза определянето на водоизточници за осигуряване на водоснабдяване за битови нужди и нуждите на животновъдите, както и осигуряването на вода за Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Павликени. Също така ще бъде създадена организация за доставка на вода с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, които разполагат с подобни съоръжения.

Цистерните с вода, които ще бъдат доставени на жителите, ще бъдат ясно обозначени, че водата е предназначена само за битови нужди. Кметовете и кметските наместници имат задължение да организират охраната на местата, на които ще бъдат поставени водоноските, както и да съставят график за дежурства на охранителите.

Проблемът с водоснабдяването в някои населени места на община Павликени не е нов. Още през месец юни, по време на пресконференция във Велико Търново, кметът Манолов предупреди, че през сухите летни месеци водоизточниците в региона пресъхват, което налага въвеждането на воден режим. Този проблем не е нов и продължава да създава сериозни предизвикателства пред местните жители.

В началото на юли жителите на село Караисен излязоха на протест заради липсата на вода, а преди броени дни безводието в село Димча стана повод за спешна среща, водена от областния управител на Велико Търново Ивайло Здравков.

Обявяването на бедствено положение показва сериозността на ситуацията и наложителността от бързи и ефективни мерки за справяне с водната криза в региона. Жителите на селата Димча, Сломер и Лесичери очакват бързо разрешаване на проблема, докато Общинският щаб продължава да работи по изпълнението на мерките за осигуряване на вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Потърпевша
    Карайсен,кучета ги яли.Ами то с тоя кмет,селото е заприличало на джунгла
  • 1
    3
    Бенчо
    Сега ми обяснете как "сития ще вярва на гладния". Софиянци знаят ли какво е безводие? Не, те черпят вода на воля от язовир Искър. Най-големия в БГ, пуснат (построен) през 1956 год. от най-престъпния режим (според генерал гном и компания)
  • 0
    2
    До номер 1
    Като не си запознат, не коментирай!
  • 0
    1
    А като
    кметът е предупредил за безводие нещо съществено направил ли е? Говорил ли е с МОСВ, с басейнова дирекция? Нещо конструктивно и реално полезно предложил ли е или само знае да заповядва и да тормози с бездействие хората?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари