ВиК призова за пестене на водата в община Свищов

0
ВиК "Йовковци" апелира за използване на вода само за питейно-битови нужди
ВиК "Йовковци" апелира за използване на вода само за питейно-битови нужди

ВиК "Йовковци" апелира за използване на вода само за питейно-битови нужди

Водоснабдителното дружество ВиК "Йовковци" отправи призив към жителите на община Свищов за разумно използване на водата за питейно-битови нужди. Причината за това е критично ниското ниво на водата във водоизточниците в региона, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Трайното засушаване, високите температури и липсата на валежи през летните месеци са довели до значително спадане на нивото на подпочвените води. В резултат на това водата във водоизточниците в общината е достигнала критичния минимум, подчертават от ВиК "Йовковци".

За да се предотврати въвеждането на воден режим, дружеството призовава гражданите да използват водните ресурси разумно и рационално, само за питейно-битови нужди. От ВиК "Йовковци" настояват да се избягва използването на вода за поливане, миене на лични автомобили и пълнене на басейни.

"Знаем че Община Свищов положи много усилия и във всички 14 населени места довеждащите водопроводи са подменени, но в момента липсата на вода във водоизточниците е основният проблем за безводие", посочват от ВиК "Йовковци". Изключение прави село Овча могила, където все още не е подменен довеждащият водопровод. Там е обявено бедствено положение поради огромните загуби на вода, което води до сериозни затруднения за местното население.

От водоснабдителното дружество уверяват, че техните служители полагат всички усилия за своевременно отстраняване на възникналите аварии в населените места. Въпреки това, основният проблем остава намаленият дебит на самите водоизточници, които не могат да удовлетворят нуждите на населението.

През февруари 2024 година в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) кметът на община Свищов Генчо Генчев и главният счетоводител Иванка Коева подписаха споразумения на стойност 1 700 000 лева за ремонти във ВиК инфраструктурата. Средствата се предоставят от държавата за реализиране на първия етап от плануваните в бюджета на Общината дейности във връзка с инвестиционната програма за общински проекти. Срокът на изпълнение и въвеждане в експлоатация е до 31 декември 2026 година.

Сред дейностите, обхващащи ВиК сектора, са реконструкция, подмяна и рехабилитация на довеждащи и захранващи водопроводи в селата Алеково и Хаджидимитрово. Тези мерки са част от по-мащабен план за подобряване на водоснабдителната инфраструктура в региона.

Припомняме, че през юли 2023 година Община Свищов обяви бедствено положение в четири села на територията на общината – Овча Могила, Червена, Горна Студена и Александрово, заради амортизацията на довеждащия водопровод, който осигурява вода за питейни нужди. През есента на същата година започна ремонт на водопровода в свищовските села Червена и Горна Студена.

През пролетта на 2024 година беше поставено началото на проект за реконструкция на напорния водопровод в свищовското село Алеково и на довеждащия водопровод до черпателния резервоар в свищовското село Хаджидимитрово. Тези проекти са част от усилията на общината да подобри водоснабдяването в региона и да намали загубите на вода.

Въпреки предприетите мерки, настоящата ситуация с недостига на вода остава критична. ВиК "Йовковци" призовава всички жители на община Свищов да проявят разбиране и да се включат активно в усилията за пестене на водните ресурси. Само с общи усилия и отговорно отношение към проблема може да се избегне въвеждането на по-строги ограничения във водоползването.

Варианти за заглавие:
1.
2. Критично ниски нива на водоизточниците в Свищовско
3. Свищов на прага на воден режим: ВиК призовава за разумно водоползване

Варианти за подзаглавие:
1. Трайното засушаване и високите температури доведоха до спад в нивото на подпочвените води
2.
3. Община Свищов инвестира в подобряване на ВиК инфраструктурата, но проблемът с водоизточниците остава

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Вие сте Изроди
    От къде накъде виден режим.Я престанете да лъжете хората.Кажете къде другаде, в коя нормална държава до Дунав има недостиг на вода . ПРЕСТАНЕТЕ С ФАНТАСМАГОРИИТЕ!
  • 3
    1
    Втрещен
    Абе вие нормални ли сте? Цялото поречие на Дунав си пие вода от реката. Да, филтрира се от карсти и пясъци, но си е баш дунавска вода. От къде мислите, че идва "сливополската вода" , която захранва че и Разград, че и Шумен? Хайде оставете тия митологеми за подземната река. Баш от Дунава си идва.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари