Половин милион българи страдат от водни режими

0
Криза с водоснабдяването удря села и градове в цялата страна
Криза с водоснабдяването удря села и градове в цялата страна

Криза с водоснабдяването удря села и градове в цялата страна

Близо половин милион българи ежедневно страдат от водни режими, като проблемът с водоснабдяването се задълбочава все повече. Според данни от ВиК операторите и неправителствения сектор, броят на населените места с водни режими рязко се е увеличил само за месец, удвоявайки се до 297 села и градове по официални данни. Асоциацията на природните паркове обаче отчита още по-тревожна цифра - 458 населени места, които се сблъскват с часове и дори дни без вода. Това засяга между 400 хиляди и 430 хиляди души в цялата страна.

Сред засегнатите е софийското село Чавдар, където от началото на юли над 1100 жители са принудени да живеят без редовно водоснабдяване. Някои части от селото са без вода повече от 45 дни. Жителите на Чавдар описват положението си като критично и споделят, че проблемите с водата започват още през 1985 година, когато селото се сблъсква с епидемия от дизентерия. Въпреки изграждането на нов водопровод през 1986 година, жителите отново са изправени пред сериозен недостиг на вода през 2024 година.

„В Чавдар в този момент е жажда за вода, страх и лъжа, нищо друго няма сега в момента в Чавдар. Нещата не са от днес, от вчера,“ коментира Таня Илкова, дългогодишна жителка на селото.

Много хора като Иван Стоилов са принудени да търсят вода от съседни населени места или дори от съседски кладенци. Сложната ситуация налага импровизирани решения, като пренос на вода с маркучи и дъски през улици.

„Обикаляме - на Бодят, на Златица, на Антон, на Спасово Кладенче, къде има водица да си налеем. Не знам как ще се разреши този проблем,“ споделя Василка Василева, друг жител на селото, като изразява недоумение защо други части от селото имат вода, а нейната улица остава без.

Общината вече предприема мерки, изграждайки нов водопровод по две от улиците в селото. Според временно изпълняващата длъжността кмет на община Чавдар, Павлина Павлова, част от проблема вече е решен за около 30 домакинства. Все пак, високите части на селото продължават да страдат от недостиг на вода, тъй като количеството вода е значително намаляло.

Местният общински съветник Цветан Илков критикува закъснелите мерки и предупреждава за предстоящи проблеми, свързани с пресъхването на кладенците. „Вчера съм ходил по всички водоизточници и съм видял, че вода не влиза,“ заявява той пред БНТ.

В същото време, местният бизнесмен Симо Симов, който притежава фирма за превоз на вода, ежедневно доставя по 100 000 литра вода от съседния град Златица до празните резервоари на селото. Той предупреждава, че безводието е хроничен проблем в региона, който само се задълбочава с всяка изминала година.

Според ВиК София, единственото устойчиво решение е разработването на нови алтернативни водоизточници, тъй като високите температури и недостатъчните валежи могат да се превърнат в трайна тенденция. До момента са започнати геофизични проучвания, целящи намирането на допълнителни водоизточници, а също така се работи по разширяването на съществуващите резервоари.

През последните месеци почти 100% от водопреносната мрежа в селото е подменена, но загуби по тръбите все още се наблюдават. ВиК продължава да търси течове и незаконни включвания към мрежата. „По-малко от една трета от водата, която влиза в резервоара, минава през водомерите,“ посочва Симов, което според него е знак за нелегални връзки, водещи до неразумно използване на водните ресурси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Докъде ни докараха
    На ви демокрация, на ви мегакрадци.Попариха ви надеждите за по - добър живот.Джобовете ви светнаха от безпаричие , пресушиха ви водоизточниците , но горчивите ви сълзи няма кой да подсуши.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари