Област Шумен е рекордьор по загуба на вода

1
Загубата на вода в региона достига 83.7%
Загубата на вода в региона достига 83.7%

Загубата на вода в региона достига 83.7%

В някои части на България ситуацията с водоснабдяването е изключително тревожна, след като данни показват шокиращо високи загуби на вода в три административни области – Шумен, Перник и Сливен. Според представената в парламента статистика от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, загубите на вода в тези региони достигат съответно 83.7%, 82.7% и 82%. Това означава, че едва малка част от водата, предназначена за домакинствата, реално достига до чешмите.

Статистиката обхваща общо 28 водни дружества в страната и разкрива, че средният процент на загуба на вода в България е около 65%. Тези загуби включват както технически течове, така и търговски загуби, които се отнасят до ползвана, но неотчетена вода.

Особено тежка е ситуацията в област Шумен, където от години се наблюдават проблеми с водоснабдяването. Там през изминалото лято избухнаха и едни от най-големите протести срещу безводието. В близост до антирекордьорите по загуби са области като Монтана, където процентът на загуба е 78%. В същото време, в градове като София, Добрич, Разград, Търговище, Хасково, Ямбол и Плевен, загубите на вода са между 70% и 73%.

За разлика от тях, области като Русе, Смолян, Видин и Кърджали отчитат значително по-добри резултати, с по-малко от 50% загуби на вода. ВиК - Благоевград се откроява като най-успешното дружество, отчитайки „само“ 44.1% загуби.

Протестите срещу водната криза не са единствено в Шумен. През последните години гражданското недоволство се разпространи и в други региони като Велико Търново, Пловдив и Кюстендил, където ВиК загубите също са значителни – 56.4% в първите два региона и 62.6% в последния.

Данните, предоставени от Коритарова, включват динамика за 2022 и 2023 година, която показва и някои положителни промени. Например, в Благоевград и Смолян загубите са намалени с 9% и 7% съответно. Въпреки това, в други региони като Хасково, София и Разград ситуацията се влошава с увеличения на загубите от 2% до 4%. Въпреки тези данни, не може да се направят значими изводи, тъй като често водните дружества не отчитат точно загубите и ги осредняват в рамките на няколко години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Информиран
    Когато за първи път беше изнесена информацията преди години,доста,загубите бяха обявени на 70/75% Това е преди години.Всички знаят за проблема и нищо не направиха от БСП,ДПС,ОДС,СДС,ДСБ,ДБ,ГЕРБ,НДСВ,ВМРО.НИКОЙ,АБСОЛЮТНО НИКОЙ ПРЪСТА СИ НЕ МРЪДНА.БУТНАХА НЕЩО ПО НЯКАКВИ ТРЪБОПРОВОДИ,ОПАПАХА ПАРИЧКИТЕ И СЛЕД ТЯХ "СУХИНА".СТРАДАТ МАЛКИТЕ СЕЛИЩА НАЙ МНОГО.ВиК Шумен и тема подобните организации в България не познават думата взаимодействие и съдействие,взаимопомощ,а българските правителства не са и чували за финансиране на такива проекти,мероприятия.Те и кръговете от фирми не познават деление освен събиране и умножение.Това е истински терор върху българското население и чуждоговорящите.Дали има продажба на вода под масата и кражби за промишлени нужди и селскостопански и земеделска дейност е друга работа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари