Започват проверки на всички водоеми в Русенско

2

Ще се следи и за незаконни водовземания

От днес започват масови проверки на всички водоеми в област Русе, разпоредени от областния управител Драгомир Драганов. По-рано днес той издаде заповед, с която създаде междуведомствена комисия, която трябва да представи доклад за състоянието на язовирите, речните корита, деретата и канализационната инфраструктура до края на седмицата.

Целта на тези проверки е да се оцени техническото и експлоатационното състояние на водните обекти и прилежащите им съоръжения, като особено внимание ще бъде обърнато на наличния воден обем. Ще се следи и за незаконни водовземания, подприщващи съоръжения, нерегламентирани строежи и складиране на материали в отточните дерета на язовирите. Тези действия на областния управител са в съответствие със заповед, издадена от министър-председателя Димитър Главчев в края на миналия месец.

Важно е да се отбележи, че водоснабдяването в региона се осъществява чрез кладенци и сондажи от естествени подземни водоизточници, а не от язовири, които в областта са 14 на брой, като два от тях са с нулев обем. „Всички населени места в област Русе са осигурени с питейна вода и няма опасност от въвеждане на воден режим“, заяви Драганов.

Той уточни, че единствено в три населени места - Копривец, Босилковци и Брестовица, съществува минимална вероятност от временен воден режим, ако се задържи сухо време, тъй като тези селища се водоснабдяват от собствени водоизточници. Що се отнася до речните корита, при повечето от тях се наблюдава сериозно затревяване и намалена проводимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Добре, че Главчев
    се разпореди, иначе местните управници нехаят.Почистете деретата и речните корита, обърнете особено внимание на река Лом. Системно я замърсява едно и също предприятие , явно санкциите не му влияят, малки са. Запазете богатството , което имаме, водата.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари