НС: България ще поиска влизане в еврозоната от 1 юли 2025

1
Народното събрание одобрява искането за конвергентен доклад
Народното събрание одобрява искането за конвергентен доклад

Народното събрание одобрява искането за конвергентен доклад

На заседание, проведено в Народното събрание, депутатите единодушно взеха решение България да подаде искане за изготвяне на конвергентен доклад, с което ще се стартира процесът по приемане на страната в еврозоната. Датата, определена за въвеждане на еврото като официална валута в България, е 1 юли 2025 г.

Конвергентният доклад е основен документ, в който се оценява напредъкът на държавите членки на Европейския съюз, които не са част от еврозоната, с изключение на Дания, която има клауза за отказ. Докладът предоставя анализ на изпълнението на критериите за въвеждане на еврото, като се публикува най-малко веднъж на две години или по искане на държава членка на ЕС, желаеща да се присъедини към еврозоната.

Прогнози за икономическата стабилност

Министерството на финансите на България изрази увереност, че страната ще успее да изпълни критерия за ценова стабилност до края на годината. Това е едно от ключовите изисквания за присъединяване към еврозоната, което включва поддържане на инфлацията на ниско и стабилно ниво. След постигане на този критерий, България ще подаде официално искане до Европейската комисия и Европейската централна банка за изготвяне на извънреден конвергентен доклад.

„Очакваме докладът да бъде изготвен и одобрен в кратки срокове, което ще ни позволи да започнем техническата подготовка за въвеждане на еврото“, коментира представител на Министерството на финансите.

Подготовка и предизвикателства

Приемането на еврото като официална валута е важна стъпка за България, която ще донесе както икономически ползи, така и нови предизвикателства. Очаква се процесът по преход към новата валута да бъде съпроводен с интензивна подготовка, включваща адаптиране на финансовите и административни системи, както и информиране на обществеността.

Правителството вече работи по национален план за действие, който включва серия от мерки за плавно преминаване към еврото. В този контекст, една от ключовите задачи ще бъде гарантирането на стабилност на цените и защита на потребителите от възможни спекулативни практики при смяната на валутата.

„Въвеждането на еврото ще бъде исторически момент за България, който ще отвори нови възможности за икономически растеж и интеграция в европейската икономика“, заяви икономически експерт, участващ в подготовката на плана.

С решението за подаване на искане за конвергентен доклад, България прави решителна стъпка към интеграция в еврозоната. Остава да се види дали страната ще успее да изпълни всички необходими критерии и да се справи с предизвикателствата, свързани с този преход.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -7
    7
    Българин
    Референдумите трябва да се забрнят. Това е форма за манипулация на тълпата. Няма как да се провеждат референдуми, при днешното състояние на човешкото познание. Днес имаме профилиране на човешката житейска реализация. Референдумите отричат необходмимостта от наличието на юристи, икономисти, лекари, инженери, архитекти и т.н., след като всеки от тълпата е компетентен да се произнася по теми, за които е необходимо профилирано познание. Защо копейките и кЪстадин, когато се разболеят не проведат референдум за лечението на вожда си, ами разчитат на лекар ?! Защо кЪстадин при строежа на къщата си с руски пари, е ползвал услугите на архитекти и строителни инженери, а не е провел референдум сред лумпените на иZраждане, как да изглежда сградата и каква да е конструкцията ?! Но, когато говорим за държавата България, кЪстадин развява мантрата на "референдумите", като нещо много демократично ...
  • 2
    6
    до ф16
    Внимавай какво си пожелаваш, че да не хванеш ти пътя на някъде! 😁😁😁
  • 0
    5
    до 1
    Те такову жувотно „ПРЕЗИДЕНТСКА ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА“ нема 😁😁😁 Има: република президентска република парламентарна република полупрезидентска република монархия абсолютна монархия конституционна монархия дуалистична монархия парламентарна монархия
  • -5
    4
    Ф16
    Плюс още нещо за референдума Да живеят ли русофилите в България.НЕ Само с един възможен отговор.Да се хващат и при любимия Путкин
  • -5
    3
    ганя
    Хубаво нещо са референдумите, но не и за простия български народ. Резултата от референдума за АЕЦ Белене е щета от няколко милиарда лева за всички нас. АЕЦ там няма и не се очертава да има, нищо че сте гласували ЗА. Та нали отгоре ви спускат въпроси за референдуми същите тези които ви клатят 30+ години бе. Изманипулират ви едно хубаво заедно с подчинените им медии, гласувате всички вкупом уж за нещо положително. Накрая тия дето са ви пуснали по пързалката прибират едни милиарди и се оправдават със "суверена така реши".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари