Нови ограничения за електрическите тротинетки в Русе

13
Максималната скорост за електрическите тротинетки е ограничена до 15 км/ч
Максималната скорост за електрическите тротинетки е ограничена до 15 км/ч Снимка: Dunavmost / Архив

Максималната скорост за електрическите тротинетки е ограничена до 15 км/ч

Община Русе е подготвила предложение за изменение и допълнение на Наредба №18, касаеща обществения ред при използване на превозни средства в рамките на общината. Причините за тази инициатива са свързани с все по-нарастващото използване на индивидуални електрически превозни средства (ИЕПС), познати сред населението като „електрически тротинетки“, и повишения риск от инциденти с тях.

Нарастващата популярност на велосипеди, електрически тротинетки и други електрически превозни средства по пешеходните зони, тротоарите, площадите и парковете на Русе е в разрез със Закона за движение по пътищата, който забранява подобно движение в тези области. Световната здравна организация и международните агенции за пътна безопасност насочват вниманието към сигурността на пешеходците, поради което общината има отговорността да осигури безопасност за уязвимите участници в движението.

Новото предложение цели да установи ясни правила и ограничения за движението на ИЕПС в границите на общината, като изрично се определят зони, където тези превозни средства ще бъдат забранени. Сред основните мерки е ограничението на максимално допустимата скорост до 15 км/ч за ИЕПС, с цел да се предотврати опасността за пешеходците и да се осигури безопасно движение както за тях, така и за водачите на тези превозни средства.

Конкретните забрани включват:

  1. Пешеходни зони: Забранява се движението на електрически тротинетки и други ИЕПС в пешеходните зони на общината. Това са райони, предвидени само за пешеходци, където всяко моторизирано движение представлява опасност за хората.

  2. Тротоарни площи: Забраната обхваща и всички тротоари, освен ако не са изрично маркирани като велосипедни алеи. Това е с цел да се предотврати рискът от сблъсъци между пешеходци и ИЕПС, които често се движат с висока скорост.

  3. Пешеходни пътеки: Забранява се пресичането на пешеходни пътеки с ИЕПС. Водачите ще бъдат задължени да слизат и да бутат своето превозно средство, за да преминат безопасно.

  4. Паркове и градини: В парковете и градските градини, където много граждани се наслаждават на разходки и отдих, движението на ИЕПС е забранено, освен по изрично маркирани велосипедни алеи.

  5. Площади: Всички градски площади попадат под забраната за движение на ИЕПС. Тези пространства често са място за срещи и социални събития, което изисква максимална сигурност за пешеходците.

  6. Детски и спортни площадки: Забранява се движението на ИЕПС в детски и спортни площадки, за да се гарантира безопасността на децата и спортуващите.

С предложените промени ще се въведат конкретни санкции за нарушителите. Глобите за неспазване на новите правила ще варират от 50 до 300 лева, в зависимост от тежестта на нарушението и степента на виновност на нарушителя. За малолетни нарушители санкцията ще бъде наложена на техните родители или настойници.

Въпреки вече направените законодателни промени, свързани с управлението на ИЕПС, не се наблюдава значителен спад в инцидентите, затова новите мерки се считат за наложителни. Допълнително, се предвижда органите на реда да имат правото да задържат като доказателствен материал индивидуални електрически превозни средства при установяване на нарушения.

Общинският съвет на Русе трябва да вземе решение за приемане на новите изменения, които не изискват допълнителни финансови средства от общинския бюджет и са съобразени с правото на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    35
    Русенец
    Пълни Глупости. Нали искате да спасяваме околната среда. Еми ето почнахме да се движим вместо с коли с електрически средства в града хем няма трафик хем няма газове ся и тва забранено. Значи обратно на дизела щото ся нали и бензина не минава преглед. Общинарите не се налапаха на пари. Данъци увеличиха ся и глоби искат. Няма повече пари за вас. Нищо не заслужавате.
  • 3
    34
    Колелото
    А кой ще глобява разхождащи се пешеходци,майки с деца и кучкари по велоалеите,иначе сме големи да следим за реда да се спазва от тротинеткаджии и велосипедисти.И др.неща искам да напиша,но не ми се разтягат локуми,че ме мързи,айде.
  • 5
    33
    хи, хи до 32
    Ама верно с 5 км/ч?!? Че те трябва да се движат с моя ход 😁😁😁
  • 0
    32
    G.H.
    Да уточним едно нещо само, производителите на ИЕПС са вградили режим на движение с 5км/ч и той е заводска настройка с която придвижванете на ИЕПС да се извършва по всякакви терени,площи,пътища и пр., не може да ги ограничавате от къде да се движат, щом много по-напреднали; научно,технологически,морално,колективно; хора са ги ги създали за улеснение на придвижването в огромните Мегаполиси на Изток.Отново се потъпкват човешки международни права, с цел контрол и ред, "комунистическич режим може,официално да е приключил преди 35 години, но си се прилага безанказано;"Вълкът козината си мени, но нрава НЕ!"
  • 6
    31
    Разрешител
    Няма нищо лошо и срамно в любивни отношения между колеги и има многи подобни случаи и съдби. Хората търсят сродна душа и често я намират сред колегите си- най-малкото работят и може би са учили сходни неща. Срамното и неприемливото в случая е друго- да оставиш жена и три деца, заради поредна курва, която ти заприличала на Клаудия Шифър! И когато работиш на публична важна длъжност, това показва липса на ценности, морал и отговорност!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари