НИМХ: До 65 литра дъжд на квадратен метър в област Русе

3
Обявен е оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици
Обявен е оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици

Обявен е оранжев код за интензивни валежи с гръмотевици

Оранжев код за обилни валежи е обявен за по-голямата част от област Русе в съботния ден. Метеоролозите прогнозират динамично развитие на времето, като слънчевото утро ще отстъпи място на буреносни облаци следобед.

Според данните от Метеорологичната обсерватория в Русе към Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ - Русе), в събота се очакват между 35 и 65 литра на квадратен метър дъждовни количества. Единствено общините Ветово и Сливо поле са с жълт код - най-ниската степен на предупреждение.

Областна администрация - Русе следи внимателно ситуацията с водните нива в региона. Областният управител Драгомир Драганов и заместникът му Георги Георгиев поддържат постоянна връзка с отговорните институции за управление на водите. Към момента нивата на водоизточниците в областта са далеч от критичните точки на преливане, но екипите на пожарната са в готовност за бърза реакция при усложняване на обстановката.

Метеоролозите прогнозират, че вятърът през по-голямата част от съботния ден ще бъде умерен от юг, като следобед в Дунавската равнина ще се обърне от запад. Въпреки очакваните валежи, температурите ще останат високи за сезона - между 26 и 31 градуса по Целзий.

В неделя жителите на Русенска област ще усетят чувствително понижение на температурите. Очакват се облачно време с краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури.

В понеделник времето постепенно ще се успокои, като от югозапад на североизток валежите ще спрат. Вятърът ще промени посоката си от север-северозапад. Температурите ще се понижат значително - минималните ще бъдат между 10 и 15 градуса, а максималните - между 17 и 22 градуса по Целзий.

Жителите и гостите на Русенска област се съветват да следят метеорологичните бюлетини и да вземат необходимите предпазни мерки при пътуване и престой на открито през уикенда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари