Николай Младенов: Има среда на несигурност, която се заформя като полумесец около България

1
Този полумесец е опасен за развитието на България, счита бившият външен министър
Този полумесец е опасен за развитието на България, счита бившият външен министър Снимка: БТА

Този полумесец е опасен за развитието на България, счита бившият външен министър

Бившият външен министър на България Николай Младенов изрази загриженост за продължаващото напрежение в Близкия Изток и липсата на цялостна международна инициатива за мир в региона. В интервю за БНР, Младенов подчерта, че светът все още не е предприел необходимите стъпки за омиротворяване, като вместо това се фокусира предимно върху военни решения.

„Трябва бързо да се предприемат мерки за стабилизиране на ситуацията в Газа и Ливан. За съжаление, засега международната общност не предлага цялостна инициатива за мир, а оставя само военните опции на масата“, заяви Младенов.

Той посочи три основни фронта, които се нуждаят от спешно внимание: възстановяването на гражданския контрол в Газа, избора на президент в Ливан и овладяването на израелско-иранската конфронтация. Според Младенов, всички тези действия са необходими, за да се избегне по-нататъшната ескалация на конфликта и да се даде шанс на страните от Залива да изиграят ключова роля в стабилизацията на региона.

Младенов добави, че въпреки че терористична заплаха за България няма, регионът около страната става все по-несигурен заради конфликтите в Украйна, Ливан и Газа. "Има цялостна среда на несигурност, която се заформя като полумесец около България - руската агресия в Украйна и на юг Ливан, Газа, конфликтът ИзраелИран...Този полумесец е опасен за цялостното развитие на България. Трябва да следим тези конфликти и да преценяваме, как да реагираме, за да намалим всеки риск – бежанска вълна, българските граждани във всички тези страни, да участваме диалози, свързани в бъдещето на региона, защото ни засяга, да търсим икономическия ефект от случилото се върху нас", смята Николай Младенов.

България трябва да следи тези развития и да реагира адекватно, за да минимизира рисковете, включително бежански вълни и икономически последици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари