Ние сме единствената държава на планетата, където цел номер 1 е автомобилът

75
При българския мъж – първо е мама, после е колата и накрая е жената
При българския мъж – първо е мама, после е колата и накрая е жената

При българския мъж – първо е мама, после е колата и накрая е жената

Българите все по-често избират лизингови програми за закупуване на нови автомобили, показват актуалните данни на Българската народна банка. Кредитите, взети за покупка на нови коли, достигат почти 3 милиарда лева към средата на тази година. Според статистиката договорите за автомобилен лизинг са нараснали с 27% на годишна база и с 5% спрямо края на първото тримесечие на 2024 година.

Впечатляващ е фактът, че всеки втори финансов лизинг в страната е свързан с покупка на автомобил. Към края на юни домакинствата са натрупали лизингови задължения на стойност 1,286 милиарда лева, което представлява увеличение от 27,6% в сравнение със същия период миналата година.

Фирмите и гражданите в България са добросъвестни платци, като необслужваните задължения намаляват с 12,1% до 88 милиона лева към края на юни. Спадът е дори по-съществен в сравнение с края на първото тримесечие на тази година, като е отчетено намаление от 7,7%.

Георги Захариев, съосновател на Финансова академия, споделя, че през последните години доходите на българите са се увеличили, което позволява на страната постепенно да наваксва икономическо развитие спрямо другите европейски държави. Въпреки това, според Захариев, автомобилите продължават да заемат специално място в ценностната система на българите. „За българския мъж първо е майката, после колата и накрая жената,“ шегува се той.

Въпреки това Захариев предупреждава, че често българите не осъзнават колко скъпа може да бъде поддръжката на нов автомобил. „Автомобилът не е инвестиция,“ казва той. „Стойността му пада веднага след като напусне автосалона. Хората, които са финансово по-грамотни, предпочитат добре запазени автомобили, а не чисто нови. Но когато искат да демонстрират определен стандарт, те са склонни да платят висока цена и в крайна сметка да загубят пари във времето.“

Автомобилният експерт Филип Лазаров от „Бричка“ също подчертава, че в България стремежът към показност при покупка на автомобил е значителен. Според него все повече семейства притежават по няколко автомобила, дори когато някои от тях са стари и неупотребявани.

„Днес колата е символ на статус и престиж, нещо, което често излиза на преден план пред други важни житейски събития като сватби и балове,“ отбелязва Лазаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    42
    Ивайло Костадинов
    Една шапка пари за куп ламарина
  • 3
    41
    Шарлатанин
    Сметката е проста - по-новите коли имат по-малък ресурс на двигателя и агрегатите, т.е. пробегът е по малък преди да се скапят, а ремонта е...... мале, мале. Нова кола, която за 4-5 години е спукана от каране, излиза на пазара за употребявани автомобили с 2/3 изразходван ресурс. Ама нали е на 4-5 години автоджамбазите и искат 2/3 от цената като нова (или с толкова по-малко, колкото излиза първичното обслужване на автомобила). И сега дилемата е проста - или хвърляш яки пари за издухан трошляк на 4-5 години, или се напъваш малко (изплащаш кредит още две години) и си купуваш нов автомобил. Или, както четох по-долу - купуваш си железен автомобил от по-старото поколение за 5000 лв. И в двата случая автоджамбазите са прецакани.
  • 1
    40
    Dupecepec
    Скрий са брато,ново си устат,имаш некви кьорави познания и плещиш като мутра,скоро некой ще ти напука каската,недей квалифицираш народа,щото от народният гняв отърва е няма земи се уръце и слез малко на земята,тая ниша дето смучеш от нея,да Нети извърти некой номер,айде у лево и не плямпай глупости визирайки себеси.
  • 8
    39
    Румен
    Първо в днешния забързан свят автомобила е необходимост . Сигурен съм че в твоето семейство имате по автомобил на човек. А относно автомобилите втора употреба това което се предлага е един скъп боклук, който след като закупиш се чудиш къде да ремонтираш.
  • -6
    38
    ХА ХАХА
    Който има по пари кара нова, който е цървул кара бръкма.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари