Наводненията в Румъния взеха пет жертви

0
Проливни дъждове предизвикаха хаос в Източна Румъния
Проливни дъждове предизвикаха хаос в Източна Румъния Снимка: Facebook

Проливни дъждове предизвикаха хаос в Източна Румъния

Източна Румъния се оказа в плен на стихията, след като проливни дъждове предизвикаха мащабни наводнения в региона. Природното бедствие взе пет жертви и остави стотици хора блокирани, съобщи Департаментът за извънредни ситуации на страната.

Спасителните екипи бяха мобилизирани незабавно, за да евакуират 95 души от най-тежко засегнатите източни окръзи Галац и Васлуй. Телата на жертвите бяха открити в районите на Пекя, Дръгушени, Костаке Негри и Кород, уточниха от ведомството, без да се посочват конкретните причини за смъртта им.

Гражданската защита разпространи видеоматериал, показващ драматичното спасяване на възрастен мъж с малка лодка. За подпомагане на издирвателните и спасителни операции в Галац беше изпратен хеликоптер "Блек Хоук".

Бурята, която се разрази над Румъния, засегна 19 селища в осем окръга на страната. Освен проливните валежи, тя донесе и силни ветрове, които изкорениха десетки дървета. Поваленият дървесен материал нанесе щети на автомобили и блокира пътища в засегнатите райони.

В опит да предотвратят още жертви, властите изпратиха текстови съобщения до жителите с предупреждения за опасните метеорологични условия.

Очаква се румънският министър-председател Марсел Чолаку да посети районите, пострадали от стихията, за да се запознае лично със ситуацията и да координира спасителните дейности.

Метеоролозите предупреждават, че опасността не е отминала. Полша, Чешката република, Словакия, Австрия, Унгария и Румъния се подготвят за пристигането на циклона "Борис", който може да донесе нови валежи и усложняване на обстановката в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари