Националната система BG-Alert се провали при общия тест

0
Тестовото съобщение не достигна до всички потребители
Тестовото съобщение не достигна до всички потребители Снимка: БГНЕС / Архив

Тестовото съобщение не достигна до всички потребители

Националната система BG-Alert се провали при общия тест.

Днес, между 13:00 и 13:30 часа, трябваше да се проведе общ тест на Националната система за ранно предупреждение BG-Alert. За съжаление, резултатите не отговориха на очакванията, тъй като голяма част от потребителите не получиха тестовото съобщение за тревога.

Неочаквани технически усложнения

Оказа се, че за да получат пробното тестово съобщение, потребителите е трябвало да направят допълнителни настройки на своите смартфони. Това изискване не беше широко оповестено предварително, което доведе до масово неполучаване на сигнала, информира вестник СЕГА.

Специфични настройки за различните операционни системи

За потребителите на устройства с iOS, процесът включваше влизане в менюто "Известия" и ръчно даване на разрешение за получаване на тестови съобщения. Подобна процедура се изискваше и от потребителите на Android устройства.

По подразбиране, системата автоматично е настроена да изпраща известия за категориите "Сериозна опасност", "Информация" и "Човек в неизвестност". Опцията за "Тестови сигнали" обаче не беше активирана, което обяснява защо много смартфони не получиха тестовото съобщение.

Втори опит за проверка на системата

Това е вторият опит за проверка на техническата готовност на системата BG-Alert. Първоначално планираният тест на 1 октомври беше отложен поради нарастващото напрежение в Близкия Изток. Властите решиха да отложат теста, за да се избегне евентуално създаване на излишно напрежение сред населението в България.

Необходимост от подобрения

Този неуспешен тест подчертава необходимостта от по-добра комуникация и подготовка при бъдещи опити за тестване на системата. Важно е да се информират гражданите предварително за всички необходими стъпки, които трябва да предприемат, за да получат тестовите съобщения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Асен Василев - Кокорчо
    Аааааа,не забравяйте и мен,аз също заедно с онзи имбецил Божанков успях да усвоя много евросредства за електронно управление,от които абсолютно нищо не проработи,защото ДеБелите ПеПеруги освен крадци сме и пословични некадърници и олигофрени,също като електората ни от 4 процента хохохо
  • 7
    3
    Думислаф Тончеф
    Ние с Тиквата сме усвоили парите за системата и те ще бъдат инвестирани за нашите верни администратиивни и лилави гласоподаватели осигурени от Фърфан ромлянина! А вие ДГД, уважаеми НЕ-гласуващи! ОПГ ГРОБ=ДПС Сфиневски ви поздравяват!
  • 8
    2
    Ивайло
    Както винаги - някой е взел една торба пари и не е свършил нищо полезно...
  • 13
    1
    Русенец
    Щеше да е изненада да проработи. Нещо като електронното правителство на ГЕРБ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари