Натоварен трафик на ключови гранични пунктове с Румъния и Гърция

0
Гранична полиция съветва шофьорите да планират внимателно своите маршрути
Гранична полиция съветва шофьорите да планират внимателно своите маршрути Снимка: БТА / Архив

Гранична полиция съветва шофьорите да планират внимателно своите маршрути

Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) към Министерството на вътрешните работи (МВР) информира за засилен трафик на товарни автомобили на някои гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) с Румъния и Гърция. Данните са актуални към 06:00 часа тази сутрин.

На румънската граница се наблюдава интензивен трафик за излизащи от страната товарни автомобили на ГКПП "Оряхово", ГКПП "Дуранкулак" и ГКПП "Никопол".

Особено внимание заслужава ситуацията на Дунав мост при Русе, където поради основен ремонт на българския участък е въведена временна организация на движението. Трафикът се осъществява в една лента с пропускателен режим, регулиран от светофарна уредба. За да се облекчи натоварването, от ГДГП препоръчват на шофьорите в региона да обмислят алтернативни маршрути през ГКПП "Силистра", ГКПП "Кардам", ГКПП "Дуранкулак", ГКПП "Кайнарджа" и ГКПП "Крушари". Важно е да се отбележи, че последните два пункта работят от 08:00 до 20:00 часа ежедневно и не обслужват товарни автомобили.

На гръцката граница ситуацията е различна. ГКПП "Кулата" отчита интензивен трафик на входящи товарни автомобили.

Поради значително увеличения брой румънски туристи, пътуващи към и от Гърция през ГКПП "Кулата" и ГКПП "Маказа", ГДГП препоръчва използването на алтернативни пунктове на българо-гръцката граница. Тези пунктове са с по-ниска натовареност и позволяват по-бързо преминаване.

За туристите, пътуващи към курорти в района на Солун, Кавала и Халкидическия полуостров, ГКПП "Илинден" се препоръчва като алтернатива на ГКПП "Кулата". За дестинации в района на Ксанти, Комотини и остров Тасос, ГКПП "Златоград" може да бъде използван вместо ГКПП "Маказа". За пътуващите към Александруполис и околността, ГКПП "Капитан Петко войвода" е препоръчителният избор.

Важно е да се отбележи, че през граничните пунктове "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" е разрешено преминаването само на леки автомобили и микробуси.

На останалите граници ситуацията е спокойна. Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове със Сърбия, Турция и Република Северна Македония.

От 26 август 2024 година на ГКПП "Гюешево" започна изпълнението на дейности по договор, свързан с изграждането на Системата вход/изход на Европейския съюз. Това включва демонтаж на съществуващите кабини за гранични проверки на товарни автомобили и замяната им с нови. Временно, движението на товарните автомобили ще бъде пренасочвано през трасетата за преминаване на леки автомобили, което може да доведе до известни затруднения при преминаването през този граничен пункт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари