Напусна ни Ален Делон

3
Великият актьор бе на 88 години
Великият актьор бе на 88 години Снимка: PAP / EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

Великият актьор бе на 88 години

На 18 август 2024 година светът на киното загуби един от най-емблематичните си лица - френският актьор Ален Делон, който почина на 88-годишна възраст, съобщи Le Figaro. Роден на 8 ноември 1935 година, Делон оставя незабравим отпечатък в историята на световното кино със своите многобройни роли и характерен стил на актьорско майсторство.

Кариерата на Делон започва в края на 50-те години на ХХ век, като още в началото предизвиква революция в киното. Неговото участие във филмите на режисьори като Рене Клеман, Жан-Пиер Мелвил и Лукино Висконти му носи световна слава и утвърждава мястото му сред най-големите актьори на своето време. Сред най-известните му роли са тези в "Роко и неговите братя" (1960 г.), "Гепардът" (1963 г.), "Самурай" (1967 г.), "Басейнът" (1969 г.), "Борсалино" (1970 г.), "Червено слънце" (1971 г.) и "Двама в града" (1973 г.).

Ален Делон беше известен не само със своята харизма и талант, но и с това, че си партнираше с някои от най-великите актьори на своето време. Сред тях са Лино Вентура, Жан Габен, Роми Шнайдер, Жан-Пол Белмондо, Чарлз Бронсън, Тоширо Мифуне, Урсула Андрес, Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале и Симона Синьоре. Тези съвместни проекти не само утвърдиха неговото име, но и създадоха незабравими моменти в световното кино.

През своята дълга и плодотворна кариера Делон печели редица награди и отличия, сред които се откроява наградата „Сезар“ за филма „Нашата история“. Той е също така носител на почетната награда на Международния берлински кинофестивал, която е признание за неговия огромен принос към световното киноизкуство.

Освен във Франция и Западна Европа, Делон бе изключително популярен и в страните от бившия социалистически блок. Неговите филми, макар и част от западното кино, често бяха показвани отвъд Желязната завеса. Тази популярност го направи един от малкото западни актьори, които спечелиха огромна слава в тези държави, където се възприемаше като икона на мъжествеността и стил.

Ален Делон беше не просто актьор, а символ на цяла епоха в киното. Неговото присъствие на екрана, характерната му игра и магнетизмът, който носеше със себе си, остават дълбоко запечатани в сърцата на милиони зрители по целия свят. Със смъртта му светът на киното губи един от своите най-ярки и незабравими представители, но наследството му ще продължи да вдъхновява поколения напред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Путин Хуйло
    С никнейм Българин,въпреки че съм миришещ лошо бесарабски гей циганин,исках да кажа,че света загуби един голям актьор. За сметка на това,светът няма да изгуби нищо,когато нашмърканата бандеронацистка киевска маймуна бъде обесена с главата надолу за щастие на целия нормален свят! Смърт на бандеронацизма! Слава на Русия! АМИН!
  • -13
    1
    Българин
    Дано скоро ни напусне и Владолф Путлер! За щастие на целият нормален свят! АМИН!!! Слава на братска Украина!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари