МЗ предлага да отпаднат "контактните бележки" в детските градини

0
Родители споделят облекчение от предстоящото премахване на досадните опашки пред кабинетите
Родители споделят облекчение от предстоящото премахване на досадните опашки пред кабинетите Снимка: bTV

Промените се очаква да влязат в сила от началото на новата учебна година

Здравното министерство предлага отпадане на контактните бележки за детските градини.

Министерството на здравеопазването планира да въведе промени в системата на здравните документи за деца, посещаващи детски градини. Предложението включва премахване на така наречените "контактни бележки" и дигитализация на здравно-профилактичните карти.

Според настоящите разпоредби, родителите са задължени да предоставят контактни бележки на детските градини след отсъствие на детето за повече от 10 дни. Тези документи, издавани от лекар, удостоверяват, че детето не е било в контакт със заразно болни лица, информира bTV.

Доцент Йорданка Узунова, началник на клиниката по педиатрия в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец" в град София, коментира проблема с настоящата система: "Майката идва, преглеждаме детето, тя предния ден е пристигнала от екзотична дестинация. То е пътувало със самолет. След това майката го отвежда в мола. Там пак е подложено на контакт. Този лекар е принуден да напише, че детето няма контакт със заразни заболявания. Това е нонсенс".

Предложените промени целят да облекчат както родителите, така и медицинските специалисти. От Министерството на здравеопазването заявяват: "Ще отпадне задължението на родителите за предоставяне на посочената информация в детските градини на хартиен носител и намаляване на тяхната ангажираност".

Гергана, майка на дете в детска градина, споделя своя опит: "Мисля, че е голяма тежест върху всички родители, както и за докторите. Тук винаги е голяма навалица и основно са хората за контактни бележки". Тя и синът ѝ са прекарали два последователни дни пред лекарския кабинет в очакване на необходимата бележка.

Доцент Узунова подчертава и друг аспект на проблема: "Те стоят на едни опашки, безумни, големи и чакат. И в този коридор те се сблъскват с деца с вирусни заболявания". Това създава допълнителен риск за здравето на децата и техните придружители.

Въпреки предстоящата дигитализация на здравните картони, важно е да се отбележи, че прегледът на детето преди издаването на документите ще остане задължителен. Това ще гарантира, че здравословното състояние на децата продължава да бъде наблюдавано и оценявано от медицински специалисти.

Очаква се предложените промени да влязат в сила от началото на новата учебна година, което ще донесе облекчение за родители, лекари и персонал в детските градини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари