МВнР: Посолството ни в Бейрут има готовност да евакуира българите

0
Ескалиращо напрежение в Ливан след ракетно нападение от Израел
Ескалиращо напрежение в Ливан след ракетно нападение от Израел Снимка: МВнР

Ескалиращо напрежение в Ливан след ракетно нападение от Израел

В контекста на нарастващото напрежение в Близкия изток, България е предприела всички необходими мерки за защита на своите граждани в Ливан. Според Министерството на външните работи (МВнР), българското посолство в Бейрут поддържа редовен контакт с българските граждани и техните семейства, които пребивават в страната.

Посолството е предупредило всички регистрирани граждани за възможността да получат съдействие за евакуация, ако ситуацията в региона се влоши. "Дипломатическото ни представителство е предприело всички превантивни мерки, релевантни към настоящата ситуация в региона, с цел готовност за реакция при допълнително ескалиране на напрежението," съобщиха от МВнР.

Тази активност се дължи на последните събития в региона, където напрежението между Ливан и Израел рязко се увеличи. На 27 юли, след удар по окупираните от Израел Голански възвишения, бяха убити 12 деца. Израел обвини групировката "Хизбула" за нападението, което доведе до обещание за ответни мерки от страна на Тел Авив.

От своя страна, "Хизбула" отрече участие в нападението, което е най-смъртоносното в Израел или в анексираната от него територия от 7 октомври, когато нападението на "Хамас" предизвика настоящия конфликт в Ивицата Газа.

Световните лидери изразяват опасения, че евентуален израелски отговор може да прерасне във военен конфликт, обхващащ целия регион. Иран, която е известна с подкрепата си за "Хизбула", предупреди Израел за "сериозни последствия" в случай на нападение над Ливан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари