Хизбула потвърди смъртта на още един висш командир след израелските удари по Бейрут

0
Атаката е причинила значителни жертви сред цивилното население
Атаката е причинила значителни жертви сред цивилното население Снимка: АП / БТА / Архив

Ахмед Махмуд Уахби е бил ръководител на военните операции на елитните сили "Радуан"

Хизбула понесе тежки загуби след израелски въздушен удар в Бейрут.

Ливанската военизирана групировка Хизбула потвърди смъртта на двама свои високопоставени командири след израелски въздушен удар в южното предградие на Бейрут. Нападението, извършено на 20 септември 2024 година, отне живота на Ибрахим Акил, определен от организацията като един от нейните "висши лидери", както и на Ахмед Махмуд Уахби, ръководител на военните операции на елитните сили "Радуан".

Според информация от ливанското Министерство на здравеопазването, атаката е причинила значителни жертви сред цивилното население. Официалните данни сочат, че най-малко 14 души са загинали, а 66 са ранени, като състоянието на 9 от пострадалите се определя като критично.

Ливанската национална информационна агенция съобщи, че ударът е бил насочен към апартамент в жилищна сграда в квартал "Джамус". Това е третото нападение на Израел срещу южното предградие на Бейрут от началото на конфликта между израелските сили и Хизбула, който ескалира след избухването на войната в ивицата Газа.

Израелската армия потвърди извършването на удара, като заяви, че целта е била елиминирането на Акил и други висши командири от елитните сили "Радуан" на Хизбула. Този ход на Израел представлява сериозна ескалация на напрежението в региона и може да доведе до по-нататъшно задълбочаване на конфликта.

Смъртта на двамата високопоставени командири е тежък удар за Хизбула, която играе ключова роля в политическия и военния живот на Ливан. Организацията определи Акил като "мъченик по пътя към Йерусалим".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари