Израел нанесе нови мощни удари по Бейрут

1
Нощните атаки се определят като едни от най-интензивните от 23 септември насам
Нощните атаки се определят като едни от най-интензивните от 23 септември насам Снимка: АП / БТА

Нощните атаки се определят като едни от най-интензивните от 23 септември насам

Израелската армия извърши мощни въздушни удари по южните предградия на Бейрут, считани за бастион на ливанското шиитско движение "Хизбула". Нападенията, осъществени през нощта, се определят като едни от най-интензивните от 23 септември насам, когато Израел засили военните си действия срещу цели в Ливан.

Според информация от Франс прес, взривовете са били толкова силни, че са задействали алармените системи на автомобилите и са разтърсили сгради в широк периметър около зоната на ударите. Журналисти на агенцията са заснели кадри, показващи огромни облаци черен дим, издигащи се над местата на бомбардировките.

Ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че само за последните 24 часа 37 души са загубили живота си при различни израелски нападения. Общият брой на жертвите в Ливан за изминалата година на трансгранично насилие между "Хизбула" и израелските въоръжени сили възлиза на близо 2000 души, като около 1000 от тях са загинали след 23 септември. Освен човешките жертви, конфликтът е принудил над 1,2 милиона души да напуснат домовете си, според данни на ливанското правителство.

Източниците съобщават, че израелските сили са нанесли 11 удара по южното предградие на Бейрут. Сред поразените цели се посочва и генералният щаб на разузнаването на "Хизбула", разположен в близост до столицата.

Американското издание "Аксиос", позовавайки се на трима израелски представители, твърди, че една от мишените на нападенията е бил Хашем Сафиедин, считан за потенциален наследник на наскоро ликвидирания лидер на "Хизбула" - Хасан Насралла. Тази информация обаче все още не е потвърдена официално от израелска страна.

Израел заявява твърдата си позиция за продължаване на военните действия срещу "Хизбула" до постигане на окончателна победа. Целта е да се осигури възможност на около 60 000 израелски граждани, напуснали населените места по границата с Ливан преди година поради трансграничния обстрел, да се завърнат по домовете си.

Конфликтът между Израел и "Хизбула" се усложнява допълнително от нарастващото напрежение между Израел и Иран. В отговор на убийството на Насралла и по-ранното ликвидиране на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран, Иран изстреля приблизително 200 ракети по израелска територия.

Ситуацията в региона остава изключително напрегната, като международната общност следи с безпокойство развитието на събитията и възможността за по-нататъшна ескалация на конфликта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Moni Levi
    Бой по Израел,ционистите не са хора,а тор за земята! Слава на Ливан!
  • 0
    3
    Българин
    Слава на народа на Ливан! Падне ли нашмърканата Киевска маймуна Куросмук Зеленски ще падне и гей партньорът му хуйолап Нетаняху
  • 0
    2
    Българин
    Слава на народа на Израиль! Падне ли Иран, пада и режима в мАЦква!
  • 2
    1
    Moni Levi
    Браво.Велика нация!Избивай всичко което мьрда и диша.Това не са хора,дрипи са,мьрляви и мрьсни мюсюлмани.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари