Владимир Чуков: Ударът на Израел е прецизен

0
Специалисти предупреждават за опасността от нова вълна насилие в региона
Специалисти предупреждават за опасността от нова вълна насилие в региона Снимка: bTV

Специалисти предупреждават за опасността от нова вълна насилие в региона

След последната атака в южните предградия на Бейрут, напрежението между "Хизбула" и Израел се изостри значително. Според арабиста Владимир Чуков, който коментира събитията специално за bTV пред Виктория Петрова, развитието на ситуацията ще зависи в голяма степен от реакцията на Ливан.

"Една от червените линии за израелския удар беше Бейрут. Особено южното предградие, където беше нанесен ударът. Той е бил прецизен и с дрон," сподели Чуков. Според него този тип атаки не са прецедент. Преди пет години Израел извърши подобна операция с дрон, в която наблюдаваха заседание на "Хизбула" и изстреляха ракета.

Инцидентът доведе до сериозни човешки загуби. Според неофициални данни, Фуад Шукар, ръководител на подразделение ракетни войски на "Хизбула", е убит при удара. Загинали са и двама негови сътрудници, а ранените достигат около 20 души, сред които и деца, намиращи се в поразения жилищен блок.

Според Чуков, макар и ситуацията да е критична, няма да се стигне до война от широк мащаб, тъй като нито една от страните не желае ескалация. Въпреки това, той не изключва възможността за нови нападения и реакция от страна на "Хизбула". Въпросът, който остава отворен, е дали Ливан ще отговори и как ще бъде формулиран този отговор.

Специалистът подчертава, че Израел демонстрира невероятно технологично превъзходство, но при разхвърчане на ракетите, никой не може да предвиди какво ще се случи. Технологичната мощ на Израел обаче не гарантира пълна защита за гражданите на Хайфа и Тел Авив, които остават в опасност.

Последствията от атаката в Бейрут и бъдещето на региона зависят от следващите действия на "Хизбула" и Ливан. Възможността за ескалация е реална, но в момента на преден план остава политическата и дипломатическа игра между страните, които се опитват да избегнат пълномащабен конфликт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    Moni Levi
    Умни са евреите,не са диваци като дрипавите мюсюлмани мизерни и прости хора,нали....
  • -1
    7
    Фък дъ РФ
    Слава на майка ми путката гдето ме е родила такъв урод! Не знам баща си, щото майка ми е курва и се ебеше с целия град!
  • -1
    6
    Фък дъ РФ
    Аз съм невеж и прост бесарабски смрадлив гейтак . Еба се в гъза и после в устата и гълтам семето щото ми е много вкусно. Като се оригна воня на циганска сперма от сто метра.
  • -1
    5
    Фък дъ УКР
    Слава на майка ми путката гдето ме е родила такъв урод! Не знам баща си, щото майка ми е курва и се ебеше с целия град!
  • 0
    4
    Фък дъ УКР
    Аз съм невеж и прост руски гейтак . Еба се в гъза и после в устата и гълтам семето щото ми е много вкусно. Като се оригна воня на руска сперма от сто метра.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари