Може ли Русе да получи част от таксите на Дунав мост?

4
Интензивният трафик на Дунав мост - бреме за Русе, но не и за общинския бюджет
Интензивният трафик на Дунав мост - бреме за Русе, но не и за общинския бюджет

Интензивният трафик на Дунав мост - бреме за Русе, но не и за общинския бюджет

Народният представител Иван Белчев от парламентарната група "Продължаваме Промяната - Демократична България" е отправил въпрос към служебния министър на финансите Людмила Петкова относно таксата за преминаване през Дунав мост при Русе и необходимостта от допълнителни средства за Община Русе.

Според Белчев, интензивното използване на Дунав мост, със средно 2500 преминаващи тежкотоварни автомобила дневно, създава значителни проблеми за жителите на Русе и околните населени места. Той посочва, че това води до задръствания, замърсяване на околната среда, увреждане на общинската инфраструктура и повишени нива на шум в жилищните квартали.

Народният представител подчертава необходимостта от допълнително финансиране за Община Русе за поддържане, възстановяване, почистване и изграждане на общинска инфраструктура, засегната от интензивния трафик към моста. Той предлага част от таксата за преминаване през Дунав мост да бъде предоставена на общината за конкретни дейности като изграждане на шумоизолиращи съоръжения, озеленяване, поддръжка на осветлението и други.

Белчев представя данни за приходите от таксата за преминаване през Дунав мост за периода 2017-2021 година, които възлизат на общо 132 979 892 лева. Той отбелязва, че за същия период за поддържане на моста са вложени само 278 662 лева, или 0,21% от приходите, докато за основен ремонт на българския участък са предвидени 45 милиона лева.

В заключение, народният представител отправя въпрос към министъра на финансите дали е възможно в Бюджет 2025 година да бъдат предвидени допълнителни средства за Община Русе за посочените цели. Той призовава за директен контакт между министерството и общината за обсъждане на конкретна сума за тези дейности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    15
    русенка
    Не "може ли", а трябва Русе да получава значителна част от таксите. Така ще поддържа булевардите в Русе, или ще изгради обходен път, или, за да запази чистотата на въздуха и шума, ще изгради прозрачни огради.
  • 10
    14
    Izbori
    Ставате смешни! Изборите станаха много на често. Преди избори, все захапва тази тема и след избори пак същото! Защото само се говори,а не се действа! Евала на румънците!!! Прибират част от таксата за моста,строят реални пътища и магистрали и вървят напред! А тук,едно мъртвило и само мрън, мрън !!!
  • 6
    13
    Е как да не са влезли пари в...
    Малко ли вили цъфнаха около Русе по балкана и морето? Сми мерцедеси,бизнесчета,апартаменти? Ами сметки по кръчмите тлъсти и алкохолни изгъзени изтъпления! Любовници,воаяжи,макияжи? Малко ли беле,скъпо ловно оръжие? Джипове,ланци?Маркови дрехи всякакви? Кой каза не били влезли пари? Влезли ама на джоб.
  • 12
    12
    Забравете
    Може, вижте едно простичко Гюргево какво получава от пътните такси другата страна на моста. Ако кметът е мъж, има начини това да стане и тук, но не би. Нашите кметове, русенските, могат само послушно и безропотно да изпълняват указания свише и да подскачат като пинчери покрай силните на деня.
  • 14
    11
    Буци
    Каква файда, оня селяндур ще си назначи още шест заместника, с парите, щото се пребива от работа
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари