Министърът на финансите отговори на депутат за таксите на Дунав мост

0
Иван Белчев инициира дебат за използването на приходите
Иван Белчев инициира дебат за използването на приходите

Иван Белчев инициира дебат за използването на приходите

Министърът на финансите предостави подробна информация за приходите от такси, събирани на Дунав мост при Русе, в отговор на запитване от народния представител Иван Белчев. Данните разкриват значителни постъпления в държавния бюджет от това съоръжение през последните години.

Според предоставената информация, общата сума от събраните такси на ГКПП Русе - Дунав мост I за 2022 година възлиза на 46 489 882,62 лева. През 2023 година сумата бележи лек ръст, достигайки 46 534 128,74 лева. За първите осем месеца на 2024 година са събрани 31 130 418,74 лева, което показва тенденция за запазване на високите нива на приходи.

Тези суми включват различни видове такси, администрирани от Агенция "Митници". Сред тях са таксата "мост" за преминаване в посока изход от страната, такси за превишаване на допустимите размери, маса и габарити на превозните средства, както и такси за издаване на български разрешителни на чуждестранни автомобили.

Министърът подчертава, че контролът на теглото и габаритите на превозните средства се извършва на основание Закона за пътищата, а размерите на таксите са определени в специална тарифа, приета с постановление на Министерския съвет.

В отговор на загрижеността относно негативния ефект от интензивното използване на Дунав мост върху живота в Русе, финансовият министър информира за създадената междуведомствена работна група. Тя има за задача да проучи организацията на преминаване на тежкотоварни автомобили през мостовете при Русе и Видин, включително въпроса с буферните паркинги.

Работната група ще предложи мерки за регулиране на трафика, с цел предотвратяване на опашки от неправомерно паркирали камиони по пътищата. В нея участват и областните управители на Русе и Видин, което подчертава важността на местната перспектива при решаването на този проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Кесийкоооов,
    Долен популист, такъв! Завинаги ще гледаш НС отвън, лъжец мръсен!
  • 10
    2
    Дежурен психолог
    Редно е от експлоатацията на такова съоръжение да има печалба за собствениците му , в случая България. Редно е печалбата от таксите за преминаване да се дели между Русе и София. И не ми обяснявайте , че няма печалба.
  • 5
    1
    и за Русе
    за поддръжка на моста - 47 000 000 к....ура
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари