МОСВ: Няма превишение на нормите за качеството на въздуха в Елин Пелин

0
Мобилната лаборатория е разположена на около 1 км от склада
Мобилната лаборатория е разположена на около 1 км от склада Снимка: БНТ

Мобилната лаборатория е разположена на около 1 км от склада

На всеки кръгъл час Министерството на околната среда и водите (МОСВ) получава данни за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин, където на 26 юли избухна пожар в склад за фойерверки. В първите часове след инцидента бяха регистрирани повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10), което предизвика притеснения сред местното население.

Въпреки първоначалните опасения, МОСВ вече разполага с достатъчно данни за изминалото денонощие. Средноденонощната стойност на ФПЧ 10 за 26 юли е 39 микрограма на кубичен метър (µg/m³), което е под регламентираната норма от 50 µg/m³. Още в късния следобед на същия ден, часовите стойности бяха нормализирани до средно 12 µg/m³, показвайки, че въздухът в района бързо се възстановява.

Към настоящия момент, данните от мобилната лаборатория, разположена от Изпълнителната агенция по околна среда, потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма също така превишения на осемчасовата норма за въглероден диоксид, което означава, че качеството на въздуха остава в безопасни граници.

Мобилната лаборатория е разположена в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада, което е най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра. Тя ще продължи да осъществява непрекъснат мониторинг на качеството на въздуха, като при необходимост ще предоставя актуална информация за състоянието му.

Към днешна дата, всички показатели за качеството на въздуха в района са в рамките на допустимите норми и не представляват заплаха за живота и здравето на хората и животните в региона. МОСВ ще продължи да наблюдава ситуацията и да информира обществеността за всякакви промени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари