МО: Не съществува склад на НАТО край село Кривина

1
Пожар във военен склад на 15 август не е възниквал, уточняват още от ведомството
Пожар във военен склад на 15 август не е възниквал, уточняват още от ведомството Снимка: МО

Пожар във военен склад на 15 август не е възниквал, уточняват още от ведомството

В последните дни в социалните мрежи и някои медии се разпространява информация, че в района на село Кривина, близо до София, е изгорял склад с боеприпаси на НАТО. Министерството на отбраната категорично отхвърли тези твърдения, заявявайки, че подобен склад не съществува в района. Това бе потвърдено в официална позиция на ведомството, която бе разпространена до медиите.

Според информацията, разпространена от министерството, в Република България има три населени места с наименование Кривина - в областите София, Ловеч и Русе. В нито едно от тези села няма складове за боеприпаси или каквито и да било военни съоръжения. Министерството уточни, че на 15 август не е възниквал пожар във военен склад на територията на която и да е от тези местности.

Тази ситуация е поредният пример за засилващата се тенденция за разпространение на фалшиви новини, свързани с дейността на Въоръжените сили на Република България. В официалната си позиция министерството подчертава, че подобни слухове често засягат не само текущите операции и подготовки, но и международните учения, в които страната ни участва.

„Забелязва се тенденция за активизиране на разпространението на фалшиви новини, свързани с дейността на Въоръжените сили, включително за тяхната подготовка,“ се казва в съобщението на Министерството на отбраната. Като пример се посочва разпространяваното твърдение, че по време на съвместната тренировка „Тракийско лято 2024“, американски военни пилоти ще обучават свои български колеги в управлението на бойни самолети F-16. Министерството категорично опроверга тези твърдения, като подчерта, че тренировката „Тракийско лято 2024“ има съвсем различна цел.

Учението „Тракийско лято 2024“ е насочено към повишаване на способностите и оперативната съвместимост на летателните екипажи от военно-транспортната авиация и на формированията за противовъздушна отбрана от състава на Военновъздушните сили на Република България. Също така, в него участват и специални сили. В рамките на учението не участват бойни изтребители, каквито са F-16, а се използват военни транспортни самолети „Спартан“ и C-130.

Министерството на отбраната призова гражданите и медиите да проверяват информацията, която разпространяват и четат, като подчерта, че разпространението на фалшиви новини може да навреди на националната сигурност и да създаде ненужно напрежение в обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари