Михаил Константинов: 80 000 гласа вкарват партия в парламента

1
Ако гласуваме повече хора, теглото на купения вот ще се намали
Ако гласуваме повече хора, теглото на купения вот ще се намали

Ако гласуваме повече хора, теглото на купения вот ще се намали

Анализ на предстоящите избори: Цената на един депутатски мандат.

В навечерието на предстоящите парламентарни избори на 27 октомври, експерти и анализатори се опитват да прогнозират не само резултатите, но и влиянието на избирателната активност върху формирането на следващото Народно събрание. Ключов въпрос в този анализ е колко гласа ще са необходими за осигуряването на едно депутатско място.

Прогнози за избирателната активност

Според последните тенденции и експертни оценки се очаква около 2 милиона български граждани да упражнят правото си на глас в предстоящия вот. Тази прогноза се базира на наблюдаваната тенденция за спад в избирателната активност през последните две години.

Добромир Живков, социолог от агенция "Маркет ЛИНКС", коментира пред bTV: "Две тенденции ще окажат влияние. Мисля, че все пак има хора, които са склонни да променят пасивното си поведение, което видяхме през юни месец. От друга страна обаче, вероятно се увеличават и тези, които не намират основание да отидат до урните в изборния ден, защото са безкрайно разочаровани от политическия елит."

Историческа справка за избирателната активност

Справка в данните за последните шест парламентарни избора, всички предсрочни и проведени в рамките на три години, показва ясна тенденция на спад в избирателната активност:

  • Април 2021 година: над 50% активност
  • Юни 2023 година: малко над 34% активност

Изчисления и прогнози

Базирайки се на прогнозата за 2 милиона гласували, математически изчисления показват, че приблизително 7500 подадени бюлетини ще са необходими за осигуряването на едно депутатско място в 51-вото Народно събрание.

Професор Михаил Константинов, експерт по математика, обяснява: "От там 4% са горе долу 80 000 гласа. Тоест 80 000 гласа вкарват партия в парламента и тя вече там ще спечели 10 или повече места."

Влияние на избирателната активност върху политическата картина

Професор Константинов подчертава важността на високата избирателна активност: "Ако гласуваме повече хора, теглото на купения вот ще се намали. Ако една партия има пари да си купи 80 000 гласа, при сегашната избирателна активност вероятно ще вкара 10-членна група в парламента, но ако гласуват повече - 80 000, няма да ѝ стигне."

Важно е да се отбележи, че купуването и продаването на гласове е престъпление, както напомня служебната власт.

Този анализ подчертава значимостта на всеки глас в предстоящите избори и как избирателната активност може да повлияе на крайния резултат и състава на бъдещия парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Петко
    Лошото е, че тези, които не гласуват си мисля, че наказват партиите, а всъщност наказват самите себе си. Колкото повече хора гласуват, толкова по-малко власт за Пеевски!
  • 4
    3
    ами тъпо е
    За да преминеш 4% бариера за Народното събрание трябва да купиш: 80 000 гласа при 2 милиона гласували 120 000 гласа при три милиона гласували 160 000 гласа при четири милиона гласували 200 000 гласа при пет милиона гласували. Ясно ли ви е сега защо денонощно ви облъчват разни провокатори да не гласувате. Спестяват пари на работодателите си.
  • 1
    2
    Габриел
    Значи 80 000 купени неграмотни гласа вкарват партия в българския парламент ?! Това е доста тъпо разни неграмотни малцинства да вкарват в парламента депутати. По добре е военна диктатура за известно време да обуздае разпасаните и да вкара държавата в някакъв нормален режим , а не както сега всеки със пари да се опитва да командва. Не че им се получава де , ама опитват.
  • -3
    1
    Ant 123
    МОРАЛ ЕДИНСТВО ЧЕСТ - МЕЧ
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари