Метеоролозите прогнозират топъл октомври с няколко обрата

0
Температури до 33 градуса и нормални валежи ни очакват през месеца
Температури до 33 градуса и нормални валежи ни очакват през месеца Снимка: Dunavmost / Архив

Температури до 33 градуса и нормални валежи ни очакват през месеца

Есента вече е тук, но времето през октомври ще ни изненада приятно с температури над нормата за сезона. Според последните метеорологични данни, средната месечна температура се очаква да бъде около и над обичайните стойности за този период от годината.

В равнинните части на страната нормалната средна температура за октомври варира между 11 и 15 градуса по Целзий. За високите полета тя е в диапазона от 10 до 13 градуса, докато в планинските райони се движи от 0 до 7 градуса. Интересното е, че най-високите температури през месеца могат да достигнат впечатляващите 28 до 33 градуса, което е необичайно топло за сезона.

Въпреки общата тенденция за по-високи температури, не бива да подценяваме и възможността за застудяване. Най-ниските очаквани температури ще бъдат между минус 2 и 3 градуса, като в източните райони на страната ще са малко по-високи.

Що се отнася до валежите, прогнозата сочи, че месечната сума ще бъде около нормата. За по-голямата част от България това означава между 40 и 70 литра на квадратен метър. Югоизточните райони може да очакват малко повече дъжд - между 50 и 100 литра на квадратен метър.

Началото на месеца ще бъде белязано от преминаването на атмосферен фронт, след което налягането ще се повиши. Това ще доведе до спиране на валежите и разкъсване на облачността. На 2 и 3 октомври жителите на котловините и високите полета трябва да се подготвят за сутрешни температури между 0 и 3 градуса, което създава условия за образуване на слани.

През по-голямата част от първото десетдневие на октомври ще се радваме на предимно слънчево време. Внимание обаче трябва да обърнат шофьорите и пешеходците в равнинните и низинните райони, където сутрин ще се образуват мъгли, които ще се разсейват около обяд.

Средата на месеца ще донесе леко повишаване на динамиката в атмосферните процеси. Очаква се преминаване на слабо изразено атмосферно смущение, което ще доведе до временно увеличение на облачността и изолирани слаби валежи.

Втората половина на октомври ще започне с по-високи от обичайните температури и предимно слънчево време. Към края на месеца обаче динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще се засили. Има повишена вероятност за създаване на валежна обстановка, а температурите значително ще се понижат, приближавайки се до типичните за края на октомври стойности.

Тази прогноза показва, че октомври ще бъде месец на контрасти - от необичайно топли дни до типично есенно време. Независимо от променливото време, есента несъмнено е тук, напомняйки ни за красотата на този сезон с неговите златисти багри и свеж въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари