От жега до буря: От 33 градуса до рязък спад с 10 градуса

0
Слънчеви дни и дъждовен финал: Прогнозата за времето тази седмица
Слънчеви дни и дъждовен финал: Прогнозата за времето тази седмица Снимка: Асен Игнатов / Архив

Слънчеви дни и дъждовен финал: Прогнозата за времето тази седмица

Метеорологичните прогнози за следващите дни предвещават приятно топло и предимно слънчево време в по-голямата част от страната, с постепенно повишаване на температурите до събота. Въпреки това, в неделя се очаква значителна промяна във времето, особено в западната част на България.

Утрешният ден ще започне с характерните за сезона мъгли в котловините и по крайбрежието. Температурите ще варират значително в различните региони на страната. В Югозападна България се очакват минимални стойности от около 10 градуса, докато в източните части те ще достигнат 19 градуса.

Максималните температури ще продължат да се повишават, като се очаква да бъдат с около градус по-високи от предходния ден. В повечето райони те ще се движат между 26 и 31 градуса. В столицата София жителите могат да очакват приятни 26 градуса, докато в крайдунавския град Русе термометрите ще отчетат около 30 градуса.

Следобед облачността ще започне да се увеличава от запад. До вечерта има вероятност от локални валежи и гръмотевични бури в планинските райони на Западна България. Вятърът ще бъде предимно слаб до умерен, с югоизточна посока, като вечерта в западните райони ще се преориентира от северозапад.

По Черноморието времето ще бъде подходящо за късни плажни забавления. Въпреки сутрешната мъгла, през деня ще преобладава слънчево време. Очаква се слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури по крайбрежието ще варират от 23 до 26 градуса. Температурата на морската вода ще бъде между 22 и 23 градуса, а вълнението на морето се очаква да бъде умерено - между 2 и 3 бала.

Планинските райони също ще се радват на предимно слънчево време в началото на деня. Следобед обаче облачността ще се увеличава, особено в масивите от Западна България. Там съществува вероятност от краткотрайни валежи и гръмотевични бури до вечерта. Вятърът в планините ще бъде умерен, с посока от запад-югозапад.

В по-широк регионален контекст, на Балканския полуостров също се очакват увеличения на облачността, съпроводени с локални валежи. Най-интензивни ще бъдат те по адриатическото крайбрежие.

Прогнозата за следващите дни до събота включително е за запазване на слънчевото време в страната. В Източна България сутрин ще продължи да бъде мъгливо. Температурите ще продължат своето покачване, като максималните стойности ще достигнат между 28 и 33 градуса.

Значителна промяна във времето се очаква в неделя. Първоначално тя ще засегне западната половина на страната, а през нощта ще обхване и източните райони. Прогнозира се ветровито време, придружено от локални значителни валежи и гръмотевични бури. Температурите ще претърпят драстично понижение - с близо 10 градуса, което ще бъде осезаемо за жителите и гостите на България.

Тази метеорологична картина предполага, че през следващите дни гражданите трябва да се подготвят както за приятно топло време, подходящо за разнообразни outdoor активности, така и за по-хладни и дъждовни условия към края на седмицата. Препоръчително е да се следят актуалните прогнози за времето, особено за тези, които планират пътувания или събития на открито през уикенда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари