Масов взрив на пейджъри уби 8 души в Ливан

2
"Хизбула" обвинява Израел за смъртоносни експлозии
"Хизбула" обвинява Израел за смъртоносни експлозии Снимка: БГНЕС

"Хизбула" обвинява Израел за смъртоносни експлозии

Поредица от едновременни взривове на пейджъри разтърси Ливан, причинявайки множество жертви и повдигайки сериозни въпроси за сигурността в региона. Инцидентът, който се случи на различни места в страната, доведе до смъртта на осем души и рани над 2750, според официални данни.

Фирас Абиад, министър на здравеопазването на Ливан, потвърди мащаба на трагедията, споделяйки, че сред жертвите има и дете. Той подчерта тежестта на ситуацията, заявявайки, че приблизително 200 от пострадалите са в критично състояние.

Взривовете са засегнали различни части на тялото на пострадалите, като най-често се съобщава за наранявания по ръцете. Въпреки това, има и случаи на сериозни травми в областта на лицето, корема и очите.

Шиитското движение "Хизбула", подкрепяно от Иран, потвърди, че сред жертвите има техни членове, включително бойци от елитното подразделение Силите "Радуан". Организацията директно обвини Израел за инцидента, заявявайки, че провежда собствено разследване за установяване на причините. "Хизбула" предупреди, че Израел ще получи "справедливо наказание" за предполагаемите си действия.

Журналист на Ройтерс съобщи, че е станал свидетел на присъствието на десет ранени бойци на "Хизбула" в южното предградие на Бейрут, Дахия, което е известно като крепост на движението.

Според съобщения в медиите, иранският посланик в Ливан, Моджтаба Амани, също е пострадал при експлозия на пейджър, което допълнително усложнява дипломатическата ситуация.

Експлозиите са регистрирани не само в южните предградия на Бейрут, но и в южните части на Ливан. Подобни инциденти са докладвани и от съседна Сирия, което повдига въпроси за мащаба и координацията на атаките.

Лидерът на "Хизбула", шейх Хасан Насралла, е известен с предупрежденията си към членовете на организацията да избягват използването на мобилни телефони поради риска от проследяване и целенасочени удари от страна на Израел. Тази предпазна мярка обяснява широкото използване на пейджъри сред членовете на движението.

Израелската армия засега не е коментирала събитията в Ливан, което оставя много въпроси без отговор и поддържа напрежението в региона високо.

Този инцидент бележи сериозна ескалация на напрежението в региона и повдига въпроси за сигурността на комуникационните системи, използвани от военизирани групировки. Международната общност следи ситуацията отблизо, очаквайки повече информация и потенциални последствия от това събитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ariel
    Дано всичките мизерни и дрипави мюсюлмани да ги избие,Ив Ливан,и в Сирия,и в целия близък изток.Проскубани и мрьсни ислямски диваци.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари