Любомира Николаева-Гломб: Вирусите участват в еволюцията и са необходими за хората

0
Лекция разкрива ролята на вирусите в човешката история и еволюция
Лекция разкрива ролята на вирусите в човешката история и еволюция Снимка: БНТ

Лекция разкрива ролята на вирусите в човешката история и еволюция

В град Монтана се проведе лекция на тема "Вирусите и тяхното влияние върху човечеството от древността до наши дни" в рамките на пътуващия фестивал "Красива наука". Доцент доктор Любомира Николаева-Гломб, изтъкнат специалист в областта на вирусологията, представи пред аудиторията задълбочен поглед върху ролята на вирусите в човешката история и еволюция.

Според доцент Николаева-Гломб, вирусите са неразделна част от световната екосистема и играят ключова роля в поддържането на биологичното разнообразие на планетата. Тя подчерта изключителното количество на вирусите в околната среда, като отбеляза, че ако теглото на всички вируси се сравни с това на цялото човечество, вирусите биха надделели на везните.

Лекторът обърна специално внимание на важността на научния подход при справянето с вирусни епидемии. В този контекст, тя коментира ситуацията с пандемията от COVID-19 в България:

"За съжаление, по време на пандемията от COVID-19, в нашата страна не се случи в голяма степен убеждаването на хората в ползата от науката и предлаганото от нея лечение. В резултат на това България даде много жертви," сподели доцент Николаева-Гломб.

Тя представи тревожна статистика, според която в страната са починали 73 000 души повече от обичайното за този период. Този факт нареди България на второ място по смъртност в световен мащаб, веднага след Перу.

В своята лекция, доцент Николаева-Гломб направи исторически преглед на най-известните вирусни заболявания. Особено внимание беше отделено на едрата шарка - вирус, познат на човечеството от около 11 000 години. Тя разказа за опустошителното въздействие на тази болест върху коренното население на Америка след пристигането на европейските завоеватели, когато около 90 процента от местното население загива поради липса на имунитет.

Лекторът отбеляза важната роля на английския лекар Дженер, който през 1796 година прави пробив в борбата с едрата шарка, разработвайки първата ваксина срещу заболяването. В българската история, важен момент е приемането на закон за задължителна имунизация срещу едрата шарка през 1903 година, което води до пълното ѝ изкореняване в страната до 1926 година.

Доцент Николаева-Гломб подчерта, че последният регистриран случай на едра шарка в света е от 1978 година. Тя увери присъстващите, че хората с белег от ваксинация на лявото рамо са защитени не само от едрата шарка, но и от така наречената "маймунска шарка", която напоследък се появява в някои страни.

В заключение, лекторът акцентира върху неефективността на антибиотиците при лечението на вирусни заболявания, призовавайки за по-информиран подход към здравеопазването и борбата с вирусните инфекции.

Лекцията на доцент доктор Любомира Николаева-Гломб в рамките на фестивала "Красива наука" в Монтана предостави на публиката ценна информация за ролята на вирусите в човешката история и подчерта важността на научния подход в борбата с вирусните заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари