Локализираха пожара край Хисаря

1
В района беше обявено частично бедствено положение
В района беше обявено частично бедствено положение Видео: NOVA

В района беше обявено частично бедствено положение

Пожарът, който избухна край Хисаря и село "Иван Вазово" в община Калояново, е локализиран, съобщиха от NOVA. В района беше обявено частично бедствено положение поради мащабите на огъня, който унищожи близо 20 000 декара предимно иглолистни гори. Борбата с пламъците беше значително затруднена от труднодостъпния терен в Средна гора.

В неделя близо 200 души, сред които доброволци, пожарникари, горски служители и военни, се включиха в усилията за локализиране на пожара. Въпреки техните усилия, в късния следобед нови огнища пламнаха и поради силния вятър огънят се прехвърли в посока към село "Иван Вазово".

Очаква се в понеделник усилията за потушаване на пожара да продължат с участието на 11 противопожарни автомобила, които ще бъдат разположени в критичните зони. Тежката техника и усилията на екипите на терен са от съществено значение за овладяването на стихията и предотвратяването на разпространението на огъня към населени места.

Местните власти апелират към жителите на околните села да бъдат внимателни и да следват инструкциите на службите по безопасност. За момента няма данни за пострадали хора, но материалните щети са значителни. Горските площи, унищожени от огъня, са от голямо значение за екосистемата на района, и възстановяването им ще изисква дълъг период.

Ситуацията в района остава напрегната, като местните жители изразяват благодарността си към всички, които участват в борбата с пожара. Доброволците и професионалистите работят неуморно, за да предотвратят по-нататъшни щети и да защитят домовете и имуществото на хората.

Експерти предупреждават, че такива пожари стават все по-чести поради климатичните промени и призовават за по-строги мерки за превенция и бързо реагиране при подобни инциденти. Засегнатите горски територии ще бъдат подложени на допълнителни проверки и анализи, за да се оцени пълният размер на щетите и да се предприемат необходимите стъпки за възстановяване.

Докато местните власти работят за възстановяване на нормалността в района, се очаква ситуацията да бъде под постоянен контрол, докато не бъде напълно елиминирана всяка заплаха от нови огнища.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари