Лидери от цял свят се срещат в Ню Йорк за Общото събрание на ООН

0
Българската делегация ще бъде ръководена от президента Румен Радев
Българската делегация ще бъде ръководена от президента Румен Радев

Българската делегация ще бъде ръководена от президента Румен Радев

Лидери от над 130 държави ще се съберат утре в централата на ООН в Ню Йорк за участие в Общополитическите дебати, които се провеждат в рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на организацията.

Дебатите, част от Седмицата на високо равнище, ще продължат от 24 до 30 септември и в тях ще вземат участие държавни и правителствени ръководители от цял свят. Българската делегация, водена от президента Румен Радев, ще бъде сред представените на глобалната сцена.

Тазгодишната тема на събранието е „Да не пренебрегваме никого: да действаме заедно за утвърждаване на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за сегашните и бъдещите поколения“. Лидерите обикновено се фокусират върху нея в своите изказвания, преди да преминат към въпроси, които ги засягат конкретно.

Очакванията са, че конфликтите в Близкия изток, войната на Русия в Украйна и кризата в Судан ще доминират дневния ред на тазгодишната среща на високо равнище. Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който миналата седмица направи изявление, ситуациите в Газа и Украйна са "в задънена улица" и не се виждат перспективи за мирни решения.

Ежегодната среща на лидерите отбелязва началото на новата сесия на Общото събрание на ООН, като освен официалните речи, много от важните дискусии се водят в кулоарите, където се провеждат стотици двустранни срещи и десетки съпътстващи събития, които целят да фокусират вниманието върху най-важните въпроси в световен мащаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари