Румен Радев: България не подкрепя военните конфликти да определят бъдещето на човечеството

0
Радев и Гутериш обсъдиха глобалните предизвикателства на 79-ата сесия на ООН
Радев и Гутериш обсъдиха глобалните предизвикателства на 79-ата сесия на ООН Снимка: Прессекретариат Президент РБ

Радев и Гутериш обсъдиха глобалните предизвикателства на 79-ата сесия на ООН

България демонстрира твърда подкрепа за мисията на Организацията на обединените нации (ООН) за насърчаване на политики за развитие като алтернатива на военните конфликти при определяне бъдещето на човечеството. Тази позиция беше изразена от президента Румен Радев по време на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в град Ню Йорк.

По време на разговора, държавният глава подчерта уникалната възможност, която трибуната на Общото събрание на ООН предоставя на всяка страна. Той акцентира върху равнопоставеността на държавните и правителствените ръководители, чиято значимост се определя единствено от силата на техните послания към световната общност.

Двамата лидери изразиха обща загриженост относно военните кризи в Украйна и Близкия изток, които представляват сериозна заплаха за глобалния мир и стабилност, както и задълбочават разделението в световен мащаб. Президентът Радев изрази надежда за трансформация на Съвета за сигурност на ООН в по-ефективен инструмент за предотвратяване на военни конфликти и кризи, като същевременно пренасочи вниманието на международната общност към Целите за устойчиво развитие на организацията.

Българският президент сподели своето безпокойство относно текущите военни действия в близост до европейските граници. Той посочи, че тези конфликти водят до засилване на миграционните потоци и увеличават риска от радикализация и терористични актове.

От своя страна, генералният секретар Гутериш подчерта, че темите на тазгодишната 79-а сесия на Общото събрание на ООН - укрепването на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения - трябва да бъдат общи цели, обединяващи цялата международна общност, независимо от различията между отделните държави. Той изтъкна важната роля на България като източник на идеи и инициативи за осъществяването на Целите за устойчиво развитие.

В рамките на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, президентът Радев проведе поредица от неформални разговори със свои колеги. Той участва и в отбелязването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива за сътрудничество - партньорски формат на високо равнище между Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, договорен през 2004 година на Срещата на върха на НАТО в град Истанбул.

Държавният глава и неговата съпруга Десислава Радева присъстваха на официалния прием, организиран от президента на Съединените американски щати Джо Байдън и съпругата му доктор Джил Байдън в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по повод 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът Румен Радев оглавява българската делегация на форума в Ню Йорк по време на Седмицата на високо равнище, която започна на 24 септември и ще продължи до 30 септември 2024 година. В рамките на своето участие, той вече се включи в Общите дебати на Общото събрание на ООН, утвърждавайки позицията на България по ключови глобални въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари