Румен Радев се включва в глобалния диалог на 79-ата сесия на ООН в Ню Йорк

0
Срещи на високо равнище и ключови дискусии очакват българския държавен глава
Срещи на високо равнище и ключови дискусии очакват българския държавен глава Снимка: БГНЕС / Архив

Срещи на високо равнище и ключови дискусии очакват българския държавен глава

Президентът на България Румен Радев пристигна в Ню Йорк за участие в 79-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН). Българският държавен глава ще се включи в редица важни събития и срещи на високо равнище в рамките на няколкодневната си визита в Съединените американски щати.

Днес президентът Радев ще присъства на откриването на Общия дебат на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, заедно с лидерите на 192 държави членки на организацията. Тазгодишната тема на форума е фокусирана върху глобалното сътрудничество и е озаглавена "Да не изоставяме никого: Да действаме заедно за напредъка на мира, устойчивото развитие и човешкото достойнство за настоящите и бъдещите поколения".

Освен това, българският президент ще вземе участие в срещата на високо равнище на Глобалната коалиция срещу заплахата от синтетични наркотични вещества, която се организира под патронажа на президента на САЩ Джо Байдън.

На 25 септември 2024 година Румен Радев ще направи своето изказване по време на Общия дебат на 79-ата сесия. В програмата му е включено и участие в отбелязването на 20-ата годишнина от Истанбулската инициатива на сътрудничество – важен партньорски формат между Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив, договорен през 2004 година на срещата на върха на НАТО в Истанбул.

Вечерта на същия ден президентът на САЩ Джо Байдън и съпругата му Джил Байдън ще дадат прием в чест на държавните и правителствени ръководители и техните съпруги по повод сесията на ООН.

На следващия ден, 26 септември, е планирана среща на президента Радев с представители на водещи американски компании, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация. Това събитие подчертава стремежа за укрепване на икономическите връзки между България и САЩ.

По време на работната си визита в Ню Йорк, българският държавен глава ще проведе редица двустранни срещи. Сред тях са разговори с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, както и с държавни и правителствени ръководители и представители на правителствата на различни държави и на международни организации.

В състава на българската делегация, водена от президента, са включени служебният министър на външните работи Иван Кондов и служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров. Това подчертава важността на дипломатическите и екологичните аспекти в рамките на международните дискусии.

Президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева по време на цялото посещение в Съединените американски щати, което допълнително подчертава значимостта на визитата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари