Румен Радев призова за мир и устойчиво развитие от трибуната на ООН

0

Президентът акцентира върху необходимостта от спешни действия за справяне с кризите в света

В емоционална реч пред 79-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН), българският президент Румен Радев призова световните лидери да обединят усилията си за справяне с множеството кризи, застрашаващи глобалния мир и просперитет. Държавният глава подчерта необходимостта от спешни действия за преодоляване на предизвикателствата пред международната сигурност, климатичните промени и нарастващите неравенства.

Призив за многостранна дипломация

Президентът Радев заяви, че България подхожда към 79-ата сесия на Общото събрание с решимост да насърчава многостранната дипломация и да търси работещи решения на основата на Устава на Обединените нации. Той изрази надежда, че наскоро проведената Среща на върха за бъдещето и приетият Пакт за бъдещето под егидата на ООН ще бъдат стъпка към жизненоважна трансформация, която народите очакват.

"Това е пътят, който да следваме за оцеляването на човечеството и бъдещите поколения", подчерта Радев.

Заплахи пред международния ред

Държавният глава изрази загриженост относно заплахите пред международния ред, изкован в ООН. Той подчерта, че застрашаването на международния мир и сигурност подкопава постигането на устойчиво развитие и основания на правила ред в глобален план.

"Възстановяването и съхраняването на мира следва да е не само крайната цел на международната общност, но и представлява необходима предпоставка за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН", заяви президентът.

Фокус върху целите за устойчиво развитие

Радев припомни, че през 2015 година всички страни членки на ООН приеха единодушно 17-те цели на устойчивото развитие, споделяйки обща визия за мир и просперитет на цялата планета. Той призова за пълна мобилизация на международната общност за постигането на тези цели, особено в контекста на текущите глобални предизвикателства.

Осъждане на войната в Украйна

Президентът Радев остро осъди руската инвазия в Украйна, започнала преди две години и половина. Той подчерта тежките последици от конфликта, включително огромния брой жертви, страданието и разрушенията.

"Всеки ден от тази война увеличава риска от ескалация на нейния интензитет и териториален обхват и създава огромна заплаха за международния мир и сигурност. Вторичните ефекти от войната вече сериозно засягат икономиките и социалните системи на редица държави", заяви Радев.

Държавният глава призова международната общност да търси пътища за деескалация и диалог, подкрепяйки всяко дипломатическо усилие за постигане на всеобхватен, справедлив и устойчив мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и международното право.

Загриженост за ситуацията в Близкия изток

Радев изрази дълбока загриженост относно нарастващата нестабилност в региона на Близкия изток след нападението на "Хамас" срещу Израел и последвалите военни действия. Той подчерта тежките последици от конфликта, включително многобройните жертви сред цивилното население в Ивицата Газа, разрушаването на жизненоважна инфраструктура и масовото разселване на хора.

Президентът призова за:

  • Незабавно прекратяване на огъня
  • Осигуряване на свободен достъп на хуманитарните конвои
  • Освобождаване на всички заложници от "Хамас"

Радев определи развитието на ситуацията в Ливан като "качествено ново и опасно измерение на конфликта" и призова за въздържане от употребата на сила. Той подчерта, че единственият начин за постигане на устойчив мир в региона е чрез решението за двете държави.

Ядрено разоръжаване и регионална стабилност

Президентът Радев акцентира върху необходимостта от развитие на свят без ядрена заплаха, призовавайки за пълно прилагане на Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Той подчерта важността на регионалната стабилност, особено в Югоизточна Европа, и очерта действията на България за нейното съхраняване и укрепване.

"България провежда диалог със страните от региона, ръководена от убеждението, че сигурността, стабилността и просперитетът са от ключово значение за устойчивостта в по-широк международен план", заяви Радев.

Принос на България към глобалните цели

Държавният глава подчерта приноса на България за изпълнението на Целите за устойчивото развитие на ООН чрез Националната програма за развитие България 2030 и съвместни проекти със съседни страни в области като здравеопазване, образование и обществена инфраструктура.

Като член на Съвета по правата на човека на ООН, България се ангажира с мониторинг на състоянието на демокрацията и човешките права в световен мащаб. Радев изтъкна ролята на страната в различни инициативи на ООН, включително като съпредседател на Групата на приятелите на децата и заместник-председател на Изпълнителния съвет на УНИЦЕФ.

Климатични действия и реформа на ООН

Президентът Радев призова за спешни действия за справяне с климатичните изменения, които застрашават изпълнението на Целите за устойчиво развитие. Той подчерта необходимостта от по-амбициозни климатични цели и финансова подкрепа за тяхното постигане.

В заключение, държавният глава потвърди ангажимента на България към засилването на ефективността и отчетността на Съвета за сигурност на ООН. Той изрази подкрепа за увеличаване на прозрачността в работата на Съвета и призова за предоставяне на допълнително място на непостоянен член за групата на държавите от Източна Европа в реформирания Съвет за сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари