Летище София полита към 5 звезди с амбициозен проект за Терминал 3

1

Проектът цели да постави нови стандарти в авиационната индустрия на Източна Европа

Летище София се подготвя за мащабна трансформация с представянето на концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3. Амбициозният проект цели да превърне столичното летище в първото петзвездно регионално летище в Европа, съобщиха от пресцентъра на аеропорта.

На официалното представяне присъстваха служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, Тиери До – председател и главен изпълнителен директор на Meridiam (инвеститор в СОФ Кънект), и Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

Министър Стоянова подчерта значимостта на проекта: "Изграждането на новия терминал 3 е крачка към модерното летище София, което ние като държава и общество очакваме и заслужаваме".

Тиери До изрази амбицията на компанията: "Нашата цел е да превърнем летище София в референция от световна класа с най-високи стандарти за устойчивост". Той допълни, че този проект се присъединява към портфолиото им от успешни летища като централен терминал LaGuardia в Ню Йорк, Queen Alia International в Йордания и летищата Ивато и Нуси Бе в Мадагаскар.

Хесус Кабайеро подчерта, че инвестицията в Терминал 3 "ще зададе нови стандарти в индустрията и пътуването в Източна Европа", като същевременно ще стимулира икономическия растеж и устойчивото развитие на България.

Общата инвестиция за концесионния период ще надхвърли 1,2 милиарда лева, от които 500 милиона лева са предвидени за изграждането на Терминал 3. Новият терминал ще се простира на площ от 65 000 квадратни метра и ще бъде свързан с настоящия Терминал 2.

Дизайнът на Терминал 3 е дело на българската архитектурна компания IPA в сътрудничество с международно признатите инженерни фирми Egis и 1РАХ. Той съчетава модерна архитектура със съвременни материали, създавайки иновативна и хармонична структура.

Новият терминал ще предложи цялостно подобрено пътническо преживяване, като гарантира бързо и ефективно обслужване на всеки етап – от планирането на пътуването до качването на борда. Пътниците ще могат да достигнат до всички изходи в рамките на пет минути от централната търговска зона.

Терминалът ще разполага със специализирани услуги като детски площадки, игрални зони и зони за домашни любимци. Дизайнът е оптимизиран както за удобството на пътниците, така и за ефективността на авиокомпаниите, включвайки усъвършенствани пътнически ръкави за традиционните превозвачи и ефективни процеси за нискотарифните.

Архитектурното решение предвижда високи тавани и отворени пространства, създаващи спокойна и приветлива атмосфера. Терминалът ще бъде разпределен на няколко нива: подземно ниво за технически операции, приземно ниво за пристигащи и получаване на багаж, първо ниво за заминаващи с над 10 000 квадратни метра търговски площи, и второ ниво за трансфери и пристигащи от страни извън Шенген и Европейския съюз.

С общо 34 изхода, споделени между Терминал 2 и Терминал 3, летище София ще може ефективно да управлява нарастващия пътникопоток. Новият терминал ще предлага специални удобства за пътници с намалена подвижност, семейства и пътуващи с домашни любимци.

Трансформацията включва внедряване на съвременни технологии и дигитални системи за подобряване на оперативната ефективност. Предвидени са 52 гишета за регистрация на багаж, включително такива за самообслужване, компютърна томография при проверките за сигурност и електронни гишета за проверка на бордни карти и паспортен контрол. Контролните пунктове за сигурност ще могат да обработват до 3250 пътници на час, а новата система за обработка на багаж ще има капацитет за 2400 багажа на час.

Летище София планира да поддържа конкурентни летищни такси в региона, намалявайки времето за престой и оперативните разходи за авиокомпаниите. Това цели да привлече повече превозвачи и да открие нови маршрути, утвърждавайки летището като ключов играч в регионалните пътувания.

Ключови етапи в графика на Терминал 3 включват:

  • Концептуален дизайн – юли 2024 година
  • Получаване на разрешение за строеж – април 2026 година
  • Въвеждане в експлоатация – април 2031 година
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари