Професори от БАН отново настояха за преименуване на летище София на Васил Левски

0

Професорите Атанас Семов и Стефан Хаджитодоров проведоха среща с министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова

Възобновяват дискусията за преименуване на летище София на Васил Левски.

Въпросът за преименуването на столичното летище отново е на дневен ред, след като двама изтъкнати учени от Българската академия на науките (БАН) проведоха среща с министъра на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова.

Инициатива с дългогодишна история

Професорите Атанас Семов и Стефан Хаджитодоров подновиха дискусията за преименуване на летище София на Васил Левски - идея, която се обсъжда от 2009 година. През 2017 година предложението получи значителна обществена подкрепа, но не беше реализирано.

Ключови аргументи за промяната

Проф. Атанас Семов подчерта важността на инициативата, заявявайки: "Това е изключително важна за България инициатива и се радвам, че срещаме Вашата подкрепа и разбиране за нея. Важно е не само входната врата на държавата да има име, а и това да е името на най-знаковия и най-величавия европеец на България – Васил Левски".

Необходими стъпки за реализация

За осъществяването на преименуването е необходимо:

  1. Положително становище от Министерството на транспорта и съобщенията
  2. Финансова рамка за реализация на промяната
  3. Конкретен план с ясни стъпки и срокове
  4. Указ на президента на Република България

Реакция на министерството

Министър Красимира Стоянова изрази подкрепа за идеята и обеща съдействие от страна на министерството и концесионера на летището за изготвяне на необходимото становище.

Обществена подкрепа

Социологически проучвания в миналото са показали широко одобрение сред българите за преименуването на националното летище на името на Васил Левски, определян като "най-светлата ни историческа личност".

Следващи стъпки

Очаква се Министерството на транспорта и съобщенията, съвместно със "СОФ Кънект" - операторът на летище София, да започнат работа по изготвянето на детайлно становище, което да очертае пътя към реализацията на тази значима инициатива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари