Летен октомври: Живакът удря 32 градуса в Русе

0
Летни температури и силен вятър в Западна България
Летни температури и силен вятър в Западна България Снимка: Dunavmost

Летни температури и силен вятър в Западна България

Днес жителите на България ще се радват на необичайно топло време за началото на октомври, като температурите в някои райони ще достигнат летни стойности. Докато Централна и Източна България ще се наслаждават на предимно слънчево време, Западната част на страната ще се сблъска с увеличаваща се облачност и силен вятър.

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология, минималните температури ще варират между 10 и 15 градуса, като в столицата София се очаква да бъдат около 13 градуса.

След обяд и през нощта срещу събота, западните райони на страната могат да очакват валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, с юг-югозападна посока, като в близост до северните планински склонове се очаква да бъде временно силен и поривист. След обяд в северозападните райони вятърът ще промени посоката си към северозапад.

Жълт код за силен вятър е обявен в четири области на Западна България - Монтана, Враца, София-град и София-област. Това предупреждение означава потенциална опасност от щети, причинени от силните пориви на вятъра.

Въпреки предупрежденията, температурите ще продължат да се повишават, като максималните стойности ще достигнат между 26 и 31 градуса. В районите, чувствителни на южен вятър, се очакват дори по-високи температури. Ето прогнозата за някои ключови градове:

  • София: около 28 градуса
  • Благоевград: 26 градуса
  • Сандански: 27 градуса
  • Пловдив и Ямбол: 30 градуса
  • Плевен: 31 градуса
  • Велико Търново и Русе: 32 градуса

В планинските райони времето ще бъде предимно слънчево, въпреки че сутрин видимостта по върховете може да бъде временно намалена. След обед облачността над западните масиви ще се увеличи, а привечер се очакват валежи. Силният югозападен вятър ще бъде особено осезаем по високите части, където на моменти може да достигне бурни стойности. На височина 1200 метра максималната температура ще бъде около 22 градуса, а на 2000 метра - около 15 градуса.

Черноморието ще се радва на предимно слънчево време с умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще варират от 22-25 градуса по северното крайбрежие до 26-27 градуса по южното. Във Варна се очакват 25 градуса, а в Бургас - 27 градуса. Температурата на морската вода е 20-22 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В сравнение с други балкански столици, София ще се радва на сравнително високи температури. Докато в Белград се очакват 19 градуса, в София и Букурещ температурите ще достигнат 28 градуса. В Истанбул ще бъде 26 градуса, в Скопие - 27 градуса, в Солун - 29 градуса, а в Атина - 30 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари