Лена Бориславова: Родни инфлуенсъри безотговорно пропангадират шмъркане

2
Скандална реклама на енергийна напитка предизвиква реакция и от депутатката от ПП-ДБ
Скандална реклама на енергийна напитка предизвиква реакция и от депутатката от ПП-ДБ Снимка: Facebook / Лена Бориславова

Скандална реклама на енергийна напитка предизвиква реакция и от депутатката от ПП-ДБ

Скандалната реклама на нова енергийна напитка, популяризирана от певицата Диона, предизвика сериозна обществена дискусия. Рекламата, в която напитката се рекламира като "напълно безопасна и здравословна", предизвика критики, особено заради спорния начин на представяне на продукта – чрез "шмъркане", което повдигна въпроси за внушаването на опасни навици сред младите хора.

Политическата фигура Лена Бориславова остро реагира на този казус в социалните мрежи. В своя публикация тя отбеляза, че докато определени политически сили като партия „Възраждане“ се занимават с "несъществуващи проблеми", свързани с неслучваща се пропаганда в училище, родни инфлуенсъри пропагандират продукти, които могат да бъдат опасни за здравето на подрастващите. Тя изрази загриженост относно факта, че тези енергийни напитки, макар да са успешни в маркетинга, не са нито безопасни, нито здравословни за деца и подрастващи.

Според данни от проучвания, консумацията на енергийни напитки сред младите хора в България е тревожно висока. През 2014 година беше установено, че ученици на възраст между 8 и 12 клас приемат такива напитки средно пет пъти седмично. Оттогава насам, търсенето на тези напитки продължава да нараства, като в някои райони търсенето дори надвишава това на бутилираната вода.

Проучвания сочат, че редовната консумация на енергийни напитки води до сериозни здравословни проблеми, включително повишено кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, главоболие, стрес и хиперактивност. Тези ефекти са особено притеснителни, когато става дума за деца и младежи, чиито организми са по-уязвими към силните стимулиращи вещества, съдържащи се в тези продукти.

Лена Бориславова и нейните колеги, сред които Васил Пандов, възнамеряват да отправят официални запитвания към компетентни институции, за да изяснят рисковете, свързани с употребата на този нов продукт. Те искат да разберат дали има криминални връзки в разпространението на напитката и дали нейното съдържание е било подложено на проверки за безопасност от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Въпроси към институциите

  • Към Министерството на вътрешните работи: Има ли връзка между разпространението на новата енергийна напитка и криминални дейности? Как се контролира продажбата на продукта в интернет и кои са каналите за разпространение?

  • Към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ): Проверена ли е безопасността на новия продукт и какви са съставките му? Има ли риск от вдишване на тези съставки през носа?

  • Към Министерството на здравеопазването: Какви са потенциалните рискове, свързани с употребата на този нов иновативен продукт? Може ли специфичният начин на прием да насърчи употребата на забранени вещества и развитието на зависимости?

Лена Бориславова също така подчерта, че една от мерките в борбата със зависимостите трябва да бъде правилното здравно образование в училищата. Тя посочи необходимостта от промяна в законодателството, за да се ограничи продажбата на енергийни напитки на непълнолетни. Бориславова заяви, че ще предложи на парламентарната група отново да внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който да забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни лица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Лена Бориславова
    От грешен ъгъл наблюдавате...
  • 2
    3
    345345
    И оная е проста, ама тая завижда, защото в ученическите си години и след това е била някаква задръстена и грозна, дето са я подминавали и сега първа скача да храни. И двете са човешки отпадък, от които нищо не става.
  • 1
    2
    Ленче,
    Вие с Киро Простото от Диона ли се научихте да шмъркате, или си оставате на добрата стара пица с кристали?
  • 4
    1
    Дагонов
    От опит знам, че всички, които употребяват думата "шмъркане", вместо "смъркане" също са "шмъркачи".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари