Забраниха продажбата на енергиен прах

0
Здравните власти алармират: Енергийният прах крие сериозни рискове
Здравните власти алармират: Енергийният прах крие сериозни рискове Снимка: Министерство на здравеопазването

Количествата в търговските обекти ще бъдат изтеглени

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) предприеха решителни действия срещу разпространението на така наречения "енергиен прах" в България. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на здравното министерство.

След задълбочен анализ и експертни заключения относно потенциалните рискове от употребата на този продукт, МЗ отправи препоръка към КЗП за пълна забрана на продажбата и разпространението му. В отговор Комисията реагира светкавично, определяйки енергийния прах като забранен продукт и ограничавайки пускането му на пазара.

Служебният министър на здравеопазването, доктор Галя Кондева, проведе среща с председателя на КЗП, Мария Филипова, на която бяха обсъдени експертните становища и анализи на състава, предназначението и начина на употреба на енергийния прах.

Според оценката на Националния център по обществено здраве и анализи и Експертния съвет по специалността УНГ болести, тези продукти представляват сериозен риск за здравето, особено поради нестандартния начин на употреба чрез вдишване. От здравното министерство подчертават: "Не са ясни методите на дозиране, както и количеството вещества в една доза, а системната употреба може да доведе до изтъняване на носната лигавица, перфорация на носната преграда и дори блокаж на дихателните пътища."

В рамките на една седмица (от 28 август до 3 септември 2024 година) са извършени проверки в над 380 обекта на територията на страната, в резултат на които е преустановена временно реализацията на 180 опаковки от продукта.

КЗП вече е издала заповеди за незабавно и ефективно изтегляне от пазара на конкретни марки енергиен прах - Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust. Тези продукти се рекламират като алтернатива на енергийните напитки и са предназначени за назално приемане чрез вдишване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    До 3
    Ти гледай на теб да не ти забранят лепилото,куролап бесарабски
  • 0
    4
    Сперматозоид до 1
    А ако е опакован в презерватив си е баш задушаване. Ние нямаме ли право на живот!
  • 0
    3
    Учуден
    При това положение да забранят тютюна, алкохола, саламите с нитрати и нитрити които също са изключително вредни и смъртоносни за човек.
  • 2
    2
    и ко ся
    Оказа се, че лоша реклама реално ИМА. Благодарим на Дионка, без нея нямаше да свалят тая помия.
  • -3
    1
    И как точно
    Смъркам си енфие /емфие/. Дори дъвчя тютюн. Купувам си го от лицензирани търговци със съответните данъци, акцизи и такси. Какво е "нестандартен на употреба" ?! Нестандартно е и да се гълта сперма от жена - в някакъв момент би могло да се приеме за канибализъм.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари