Масови проверки за продажба на енергийни прахчета в страната

0
Инспекция в над 150 търговски обекта след сигнали за опасния продукт
Инспекция в над 150 търговски обекта след сигнали за опасния продукт Видео: NOVA

Инспекция в над 150 търговски обекта след сигнали за опасния продукт

Над 150 търговски обекта в девет области на страната бяха проверени вчера по разпореждане на Министерството на здравеопазването. Операцията беше проведена от експерти на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Комисията за защита на потребителите и представители на Министерството на вътрешните работи. Целта на проверките беше да се установи наличието и продажбата на енергийни прахчета, рекламирани от певицата Диона.

Според информация от Илия Тасев, директор на дирекция „Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите” към Министерството на здравеопазването, в рамките на акцията са иззети 106 опаковки от тези продукти. Всички те са поставени под възбрана и временно спрени от продажба, докато се изяснят подробностите около техния състав и произход.

"В момента се изискват документи от производителя и вносителя на продуктите, за да бъде оценена и класифицирана тяхната същност - дали става въпрос за хранителен продукт или нещо друго," коментира Тасев в ефира на предаването „Здравей, България”. Той допълни, че начинът на употреба на енергийните прахчета, чрез вдишване през носа, е нещо ново и непознато до момента, което налага допълнителна проверка.

Въпреки че на опаковките на продуктите е посочено, че са с австрийски произход, към момента не е потвърдено дали това наистина е така. Продажбата на тези прахчета първоначално е била осъществявана чрез онлайн магазини, като за някои от тях е установено несъответствие между информацията на сайта и тази на самите опаковки.

"От това, което знаем досега, не изглежда да има забранени съставки, но начинът на употреба може да доведе до неблагоприятни ефекти върху здравето," обясни Тасев. Според него, продуктът съдържа съставки като кофеин и теорин, които могат да предизвикат нервна възбудимост, особено при неправилна дозировка.

Едно от основните притеснения е липсата на предварително определени дози на продукта, което води до риск от предозиране. Потребителите сами трябва да определят количеството, което ще консумират, което може да бъде опасно при липса на достатъчна информация или опит.

Проверките ще продължат и през днешния ден, докато не се установят всички детайли около произхода, състава на продукта и възможните мерки за неговото регулиране или забрана на пазара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари