Лекари спасиха крака на мъж с над 90% риск от ампутация

1
Бързата реакция на медицински екип спасява живота и крайника на пациент с тежка съдова болест
Бързата реакция на медицински екип спасява живота и крайника на пациент с тежка съдова болест Снимка: Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда"

След петгодишни болки и неуспешни терапии, Сивил намира спасение в ръцете на специалисти от "Токуда"

Преди пет години Сивил започва да изпитва болки в десния крак, което прави придвижването му изключително трудно дори на кратки разстояния. След посещение при различни специалисти, му казват, че проблемът е неврологичен. Въпреки предписаните терапии, състоянието му не се подобрява.

Тогава Сивил решава да потърси съдова помощ и се отправя към болница в Сливен. Там му правят доплерово изследване, което разкрива сериозно запушване на съдовете в крака му. Пациентът е консултиран с доц. Валери Гелев, началник на Клиника по кардиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда", който случайно се намира в Сливен. След като извършва ангиография на периферните съдове, доц. Гелев открива и изключително тежко запушване на сърдечните съдове.

След ангиографията ми казаха, че сърдечният ми мускул се храни едва на 17% и трябва спешно да тръгна към "Токуда" за лечение“, споделя Сивил. След обстойни изследвания и диагностициране на триклонова коронарна болест, той е подложен на спешна операция от д-р Георги Василев, специалист в Клиника по кардиохирургия. В рамките на интервенцията е поставен аортокоронарен байпас на три коронарни артерии, използвайки съдове от левия му крак, разказват от лечебното заведение.

След успешната операция, Сивил е приет в Клиника по съдова хирургия в АСК УМБАЛ "Токуда", където проф. Васил Червенков и екипът му, включващ д-р Николай Вълчев и д-р Александър Даскалов, извършват байпас на дясна бедрена артерия поради тежка атеросклероза на артериите на крайника.

На 14 февруари тази година, докато пие кафето си, Сивил започва да изпитва непоносими болки, този път в левия крак. „Кракът ми беше бял и без цвят, а болката беше неописуема. Извиках спешна помощ и бях откаран в болницата в Сливен, където установиха остро запушване и ме предупредиха, че има под 1% шанс да спасят крака ми и че може да се наложи ампутация“, разказва Сивил.

Веднага си спомня за д-р Вълчев и се свързва с него. „Д-р Вълчев ми каза веднага да тръгвам към София, без да губя и минута повече“, продължава разказът си Сивил. След като пристига в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ "Токуда", е подложен на образни изследвания. Д-р Вълчев сформира екип с д-р Борис Илчев и те веднага влизат в спешна операция.

Установихме тромбозирала аневризма на задколянната артерия на левия крак, която доведе до натрупване на тромби, блокиращи всички тибиални артерии. Това представляваше сериозно предизвикателство пред хирургичното лечение, защото нямаше здрава артерия, към която да направим байпас. Наложи се да отворим артериите, да премахнем тромбите и след това да извършим байпас“, обяснява д-р Вълчев.

Специалистите успяват да спасят крака на Сивил и той се възстановява успешно. „Аз имам крак благодарение на д-р Вълчев и д-р Илчев. Знам, че операцията беше изключително сложна, но те успяха, и аз винаги ще им бъда благодарен за това, което направиха за мен“, споделя Сивил.

Сивил страда от аневризмална болест, която преди години отнема живота на майка му. „Тя имаше аневризма на бедрената артерия. Ако знаех за лекарите в "Токуда", тя щеше да бъде при тях и може би щеше да бъде спасена. Нямам думи, с които да изразя благодарността си към тези лекари, и искам хората да знаят къде да се лекуват и към кои специалисти да се обърнат“, добавя той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари