Спасиха живота на русенец с иновативна хирургична интервенция

0
44-годишният Нино Атанасов постъпва в МБАЛ "Сърце и Мозък" с животозастрашаващо състояние
44-годишният Нино Атанасов постъпва в МБАЛ "Сърце и Мозък" с животозастрашаващо състояние Снимка: МБАЛ "Сърце и Мозък"

44-годишният Нино Атанасов постъпва в МБАЛ "Сърце и Мозък" с животозастрашаващо състояние

Иновативни хирургични интервенции спасяват животи в "Сърце и Мозък" Плевен.

Мултидисциплинарен екип от водещи специалисти в болница "Сърце и Мозък" Плевен извърши две сложни операции, прилагайки иновативна техника, уникална за България. Д-р Йордан Красналиев, началник на клиниката по кардиохирургия, и д-р Тодор Самарджиев, ръководител на клиниката по съдова хирургия, обединиха усилията си, за да спасят живота на двама пациенти с тежка патология.

Първи случай: Нино Атанасов от Русе

44-годишният Нино Атанасов от Русе постъпи в болницата с животозастрашаващо състояние - разкъсване на низходящата аорта (дисекация на десцендентната аорта тип В по Stanford). Пациентът страда от вродено заболяване на съединителната тъкан (Синдром на Марфан) и е претърпял предходна операция за смяна на аортната клапа и възходящата аорта.

Д-р Красналиев обясни високия риск на предстоящата хирургична интервенция: "Съгласно европейските препоръки, при такива случаи пациентът е показан за интервенционално лечение."

Д-р Самарджиев разкри детайлите на иновативната процедура: "Стандартната операция при това заболяване е имплантиране на стент-графт в зоната на разкъсване на стената на аортата. В конкретния случай, за да се осигури правилното поставяне на стент-графт, се наложи да се покрие и по този начин да се запуши артерията, захранваща лявата ръка. Иновативността на извършената операция е в това, че за възстановяване на кръвотока към ръката, се използва за първи път в България катетър с монтирана към него игла."

Тази техника позволява пробиването на дупка в ендопротезата (in-situ фенестрация) и поставянето на допълнителен стент за осигуряване на кръвотока към ръката. Методът е безкръвен и елиминира нуждата от сложна байпас операция, което води до по-бързо възстановяване и по-кратък болничен престой.

Втори случай: 68-годишна пациентка с остър аортен синдром

Вторият случай включва 68-годишна жена, постъпила с остър аортен синдром – пенетриращ улкус в аортния истмус (PAU) и съпътстваща стеноза на трункус целиакус. Пациентката, с анамнеза за прекаран инфаркт и диабет, се оплакваше от остра, режеща болка в гърдите.

Поради високия оперативен риск, хирургичният екип реши да приложи същия интервенционален подход с поставяне на стент-графт протеза, покриваща засегнатата част от аортата.

Уникална технология с глобално значение

Приложената при двамата пациенти технология е уникална не само за България, но и в световен мащаб. Досега са регистрирани само единични случаи в Европа и света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари