КС: Остават в сила приетите промени за съставянето на служебен кабинет

0
КС се произнесе за промените в Конституцията
КС се произнесе за промените в Конституцията Снимка: БГНЕС

КС се произнесе за промените в Конституцията

Конституционният съд на Република България не успя да достигне до решение относно шестата поправка в Основния закон, научи NOVA. При гласуването съдиите се разделиха поравно - шестима за и шестима против, което не позволи взимането на категорично решение. По този начин, на практика, всички предложени промени остават в сила.

Основната промяна касае съставянето на служебен кабинет, като президентът ще има възможността да избира служебен премиер измежду председателя на парламента, управителя и подуправителите на Българската народна банка, председателя на Сметната палата или негови заместници, както и омбудсмана или негови заместници. Това изменение цели да осигури по-голяма стабилност и възможности за избор в случай на нужда от служебно правителство.

Народното събрание също ще продължава своята дейност, дори в условията на служебно правителство, което представлява значителна промяна спрямо досегашната практика. Тази мярка цели да осигури непрекъснатост в работата на законодателния орган, дори при липса на редовно правителство.

Едновременно с това, предложенията за разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) не бяха приети и няма да бъдат реализирани. Спорът около ВСС и неговото разделяне на две отделни структури, които да се занимават с административни и съдебни въпроси поотделно, бе един от най-обсъжданите аспекти на предложените промени. Поддръжниците на разделянето аргументират, че това би подобрило ефективността и прозрачността на съдебната система, докато противниците се опасяват от усложняване на процесите и евентуално политическо влияние.

Припомняме, че държавният глава Румен Радев и опозиционните партии, критични към кабинета "Денков-Габриел", подадоха жалби срещу промените, касаещи служебните кабинети и Висшия съдебен съвет. Те изразиха опасения, че измененията ще намалят демократичната легитимност на институциите и ще увеличат риска от политическо вмешателство в техните решения.

Решението на Конституционния съд, или по-скоро липсата на такова, създава условия за продължаване на настоящите разпоредби, което ще доведе до значими промени в начина, по който се управлява държавата в случаи на служебно правителство. Отсъствието на решение по въпроса за ВСС също така оставя отворен въпроса за бъдещата реформа на съдебната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари